Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klartecken för nya fängelset

/
  • ”Jag tror att vi i april kommer att ha en stor byggarbetsplats i Verksmon”, säger Bengt-Olov Karlsson.

Äntligen verkar alla pusselbitar ha fallit på plats kring fängelsebygget i Östersund. Processen med överklaganden är avslutad och nu återstår bara för regeringen att formellt godkänna hyreskontraktet.

Annons

Fängelset som ska byggas i Verksmon, Torvalla, har försenats flera gånger sedan beslutet togs att etablera en anstalt i Östersund.

Redan 2007 fördröjdes planerna då Kriminalvården beslutade om en större fängelsebyggnad än den som ursprungligen planerats.

Under 2008 drog upphandlingsprocessen ut på tiden och när Kriminalvården slutligen avgjorde vem som skulle få bygga fängelset så överklagades beslutet i flera omgångar.

Men i helgen blev allt klart. Det företag som överklagat upphandlingen valde att lägga ner stridsyxan. När processen nu är avslutad står det alltså klart att det blir statliga Specialfastigheter som får bygga, äga och hyra ut fängelset till myndigheten Kriminalvården.

Den bit som formellt återstår är att regeringen ska godkänna hyreskontraktet mellan Specialfastigheter och Kriminalvården eftersom det löper över en väldigt lång tid.

Fängelsechefen Bengt-Olov Karlsson är mycket glad över att den sista pusselbiten har fallit på plats och väntar sig att bygget av fängelset ska komma igång snart.

– Jag tror att vi i april kommer att ha en stor byggarbetsplats i Verksmon, säger han.

Ytterligare en detalj som återstår är att Östersunds kommun måste sälja mark till Specialfastigheter. Det beslutet kommer att fattas i kommunstyrelsen under veckan och i fullmäktige den 9 februari.

Bengt-Olov Karlsson räknar med att byggtiden blir någonstans mellan 22 och 24 månader.

– Vi räknar med att kunna flytta in under senare delen av 2011, säger han.

Annons