Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klagar på Regeringsrättens långsamhet – kräver ersättning

Handläggningstiden i Regeringsrätten tar alldeles för lång tid. Det anser några jämtar, som tillsammans med cirka 200 andra svenskar nu begär skadestånd för den långsamma hanteringen.Skadeståndsbeloppen för jämtarna rör sig kring 20 000 kronor vardera.

Annons

Justitiekanslern har de senaste veckorna fått en stor hög med skadeståndsansökningar som alla rör långsam hantering av ärenden i Regeringsrätten, som är den högsta prövningsanstalten för folk som vill överklaga förvaltningsbeslut.

Vanligtvis rör sig Regeringsrättens mål om skatter och socialförsäkringar, men de tar bara upp fall som kan bli prejudicerande, det vill säga mål där domen ska fungera som vägledning för liknande mål i framtiden.

Men Regeringsrätten tar väldigt lång tid på sig att handlägga flera av de ärenden som skickas till de för prövning. Närmare bestämt mer än ett år och elva månader, och under en niomånadersperiod har ingen egentlig åtgärd alls gjorts i ärendet.

Det konstaterar Centrum för Rättvisa, en oberoende förening, som har granskat domstolens fall. Och anser att detta bryter mot de mänskliga rättigheterna, enligt artikel 6 i Europakonventionen.

Samma slutsats drar minst tre jämtar som nu överklagar Regeringsrättens handläggning med deras ärenden.

En man har begärt prövningstillstånd för att överklaga ett beslut om ersättning till skolor för lokalkostnader. Väntetiden har hittills varit 23 månader och nu kräver mannen 18 000 kronor i skadestånd.

En kvinna har begärt prövningstillstånd för att få rätta sitt dopnamn i födelse- och dopboken. ”Jag finner det angeläget att korrekta uppgifter bevaras till eftervärlden”, skriver kvinnan. Men än så länge har hon fått vänta i två år utan att något hänt i frågan. Kvinnan kräver 25 000 kronor i skadestånd.

En kvinna vill överpröva ett beslut om arbetsskadeförsäkring, men har också fått vänta i två år utan att ha hört något från Regeringsrätten. Kvinnan kräver 20 000 kronor i skadestånd.

Sammanlagt har nästan 200 svenskar begärt skadestånd för Regeringsrättens långsamma hantering. Detta sedan Centrum för Rättvisa har granskat alla dessa ärenden och hittat närmare 2 000 fall som tagit onormalt lång tid. Dessa har påmints om läget via brev och information om hur man går till väga med en skadeståndsansökan.

Annons