Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

KBT-team råder bot på skräcken för tandläkaren

/
  • ”Eftersom både anledningarna och graderna av rädsla varierar gör vi alltid en individuell åtgärdsplan för varje patient”, säger tandsköterskan Barbro Grip.
  • ”Vi skriver ett avtal med patienten där det ingår en timmes behandling åt gång vid sex till åtta tillfällen. För det betalar de patientavgiften på 150 kronor och de innefattas i högkostnadsskyddet”, säger Anne-Marie Jaarnek, chef för beställarenheten. ”Fokus ligger på  att ge patienten verktyg för at rädslan ska kunna hanteras så att tandvård i framtiden blir möjlig”, säger tandläkaren Carolina Chèmis  till höger i bild.
  • ”Fokus ligger på att ge patienten verktyg för at rädslan ska kunna hanteras så att tandvård i framtiden blir möjlig”, säger tandläkaren Carolina Chèmis.

Extremt tandvårdsrädda kan få hjälp av ett särskilt tandvårdsteam inom landstinget som fått utbildning i kognitiv beteendeterapi, KBT.

Hittills har 130 patienter varit i kontakt med specialisttandvården och 70 av dem har också behandlats.

Annons

Landstinget i Jämtland har alltså utbildat en tandsköterska och en tandläkare i KBT vilket är väldigt ovanligt i landet.

– Men reformen är inte ny, den kom för tio år sedan, säger Anne-Marie Jaarnek, chef för beställarenheten. Vi ska ge stöd till dem med extrem tandvårdsrädsla så de kommer över sin fobi.

Tidigare har de också fått hjälp av tandläkare tillsammans med psykolog, där psykologen haft KBT-utbildning.

– Men det var inte så många psykologer som hade dem kompetensen, därför blev det inte heller så många timmar, säger Anne-Marie Jaarnek. Under en tid hade vi en tandläkare som använde sig av hypnos, men det har varit svårt att hitta personer med adekvat utbildning.

Anne-Marie Jaarnek betonar gång på gång att allt handlar om att rehabilitera patienter med tandfobi, inte laga upp deras dåliga tänder. Målet är att slussa ut patienter till ordinarie tandläkare.

Men hur behandlingen går till är lite olika.

– Det är individuellt, patienterna har olika erfarenheter med sig i bagaget. Många har dåliga upplevelser med sig, bedövning är ett stort problem. Sedan känner de att de förlorar kontrollen och lämnar ut sig och till det ska läggas hur de upplever smärta.

För att få träffa tandvårdsteamet och få det här stödet måste man vara minst 20 år. Genom sin tandläkare kan de få en remiss, men även via hälsocentralen.

– Det kan också ringa direkt till oss, säger tandsköterskan Barbro Grip som tillsammans med Carolina Chèmis har gått den ettåriga utbildningen i KBT på distans. De blev färdiga januari 2008.

– Vi tar första kontakten via telefonen där vi försöker boka en träff här på specialistmottagningen i Östersund. Det viktigaste är att avdramatisera situationen, hjälpa patienten att hantera sina rädslor och bygga upp en känsla av trygghet.

– Vi har visst många träffar på oss att ge patienten verktyg för hur rädslan ska kunna hanteras så att tandvård i framtiden blir möjlig, säger Carolina Chèmis.

För att lyckas lägger de upp en plan för varje patient där de tränar vanligt förekommande moment i en tandvårdsbehandling.

Landstinget tror att runt 50 procent av den vuxna befolkningen gruvar sig rent allmänt för att gå till tandläkaren. Det anses normalt och räknas inte som egentlig rädsla.

Till extremt tandvårdsrädda räknas fem procent som undvikit regelbunden tandvård under många års tid.

De patienter som bedöms ha rätt till stödet skriver ett avtal med KBT-teamet. I det ingår en timmes behandling åt gången vid sex till åtta tillfällen. Stödet innefattas av högkostnadsskyddet.

Annons