Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kassans återkrav – nästan 1,8 miljarder

210 000 svenskar är skyldiga Försäkringskassan nästan 1,8 miljarder kronor och antalet återkrav för felaktigt utbetalda bidrag har ökat. Det gäller även bidragstagare i länet vilket riktade kontroller under förra året visar.

Annons

Det är Försäkringskassan i Östersund som handlägger de statliga fordringarna vad gäller exempelvis bostadsbidrag, sjukersättning och barnbidrag i landet.

Enligt färska siffror som kassan presenterat för LT var den så kallade nationella fordringsstocken vid årsskiftet på närmare 1,8 miljarder eller 1789574212 kronor fördelade på strax över 210000 återkrav.

Jämfört med 2008 har antalet felaktigt utbetalda bidrag, enligt Försäkringskassans kontroller, ökat med mer än 10 000 ärenden.

Och färre än hälften betalar tillbaka de felaktigt utbetalda bidrag som de fått.

– Av alla nya återkrav betalas cirka 40 procent innan förfallodatum, säger Cecilia Bäckström, controller på Försäkringskassan.

Hon påpekar samtidigt att myndigheten ännu inte har märkt av lågkonjunkturen när det gäller återbetalningen av fordringarna.

– Och att betalningsförmågan generellt sett är låg är inte så konstig då vi har att göra med personer som tidigare beviljats bidrag.

Den vanligaste typen av återkrav är av bostadsbidrag (50 procent), följt av dagersättningar (24 procent) och barnbidrag (17 procent).

Vad gäller bostadsbidragen kan beloppet ha blivit fel bland annat beroende på att personens lön eller familjebild förändrats.

– De flesta som fått ett återkrav har inget uppsåt alls, utan har kanske till exempel fått högre lön, säger Svante Borg, försäkringsdirektör för lokala försäkringscenter och lokalkontor, till TT.

Men i en del fall rör det sig om fusk och bedrägerier.

– I den här fångsten får vi också fram personer som undanhållit inkomst eller medvetet skapat falska intyg eller liknande. Går vi till åtal så är det för att någon medvetet har gjort något, säger Svante Borg.

Lars Andersson, direktör vid Försäkringskassan i Östersund, påpekar dock för LT att uppgifter om att så många som hälften av återkraven ska handla om fusk inte kan stämma.

– Den kollen har inte vi. Vi är skyldiga enligt inkassolagen att behandla alla lika så vi kör ingen filtrering över vem som är skyldig oss pengar på grund av oegentligheter eller för att det blivit fel.

Försäkringskassan har i dag inte tittat närmare på hur återkraven är spridda i de olika regionerna i landet.

Däremot är det tydligt att fjolårets extra kontroller av de utbetalade bidragen har fångat flera länsbor som fuskat.

Ett av de större påkomna betalningskraven handlade om en kvinna från Östersund som under drygt fyra år fick nästan 600 000 kronor i sjukersättning trots att hon inte var berättigad till det.

Annons