Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kändis från det glada 70-talet – nu är Erik Andersson död

/
  • Erik Andersson gillade inte att kallas porrkung i länet, utan ville att den stämpeln skulle tvättas bortFoto: Jan Andersson
  • I slutet av april somnade Erik Andersson stilla in. Under 1970-talet var han en av länets mest omskrivna personer.Foto: Jan Andersson

I slutet av april somnade Erik Andersson från Ås stilla in. Namnet kanske inte säger något om vem han var, men om man nämner Porr-Erik, då känner stora delar av den äldre befolkningen till namnet. Under 1970 talet var han en av länets mest omskrivna personer.

Annons

Erik Andersson föddes 1942 i Östersund, men flyttade tidigt till Mo i Lit, där han också gick i skolan.

Redan i unga år började han med affärer och historien berättar att han fångade gäddor som han sålde för 50 öre styck.

Efter en tid som försäljare av vitvaror började Erik med det som han blev mest känd för.

Han köpte sig ett tält och for ner till Kiviks marknad och bjöd publiken på striptease och succén var given. Styrkt av framgångarna öppnade då Erik en porrklubb i Östersund och senare öppnade han även ett stripteaseställe I Ånn, nedanför Storlien.

Det mest märkliga med den historien var nog själva tältet som han köpte från Pingstkyrkan...

Så småningom köpte han en fastighet i Ånn som blev en permanent sexklubb, med stora skyltar som syntes från vägen. De flesta besökarna kom från Norge.

Det mest minnesvärda under Erik Anderssons tid som sexklubbsägare var nog när han lät en dansös, miss Monique, ligga naken i skyltfönstret i sin klubb bredvid gamla bolaget i Östersund.

Det blev fullkomlig kaos och trafikstockning utanför klubben. Polisen hade full upp med att ordna kön, som räckte ända upp till Domus.

1992 ändrade Erik Andersson inriktning helt på sin verksamhet. Då startade han barnens tivoli och han körde sina karuseller mellan olika marknadsplatser.

– Tidigare roade jag äldre barn, nu är det de små som gäller, sa han bland annat i en tidningsintervju.

Erik Andersson gillade inte heller att han fått stämpeln som porrkung i länet utan han ville själv att den framtoningen skulle tvättas bort.

Mer läsning

Annons