Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kämpar för förskoleköket

/
  • Matilda hade snappat upp receptet på gårdagens lyxsoppa som tillagningsköket i Lit bjöd på torget vid Ica-affären.
  • Jan och Märit Holmgren: ”Alla tjänar på att maten görs där barn och äldre faktiskt finns annars blir kvaliteten inte densamma”.
  • Intresseföreningen Mat é Lit samlade på onsdagskvällen en hel del Litsbor för att bland annat låta dem smaka lyxsoppa tillredd i förskolans eget kök. ”Det är självklart att man vill att barnens mat ska tillagas på plats”, säger Anna Andersson, här med dottern Stella.  Foto: Henrik Flygare
  • ”Politikerna har sagt att de vill föra en dialog och vår förening är ett bra bollplank”, säger Lena Stigh, en av sex föräldrar i Lit som kämpar för förskolekökets överlevnad.Foto: Henrik Flygare

Det handlar om maten i förskolan. Kommer den fortsättningsvis att tillagas där barnen är eller i ett centralkök?

– Vi gör en första värvningskampanj till vår intresseförening nu, Mat é Lit, säger en av initiativtagarna Lena Stigh.

Annons

I maj hängde tillagningsköket i Lit väldigt löst till – liksom motsvarande förskolekök i kommunen. Den så kallade matutredningen skulle se över ekonomin kring kommunens förskolekök och frågan var huruvida köken skulle bli rena mottagningskök av redan tillagad mat eller till och med stängas.

I sista stund backade politikerna och lovade att göra om utredningen.

Men föräldrar i Lit har inte pustat ut. Sex mammor, Lena Stigh, Jessica Persson, Elin Zachrisson, Jessica Landgren, Maria Enberg samt Monica Höglund, startade den 11 augusti intresseföreningen Mat é Lit för att ha en enhetlig plattform som kan möta eventuella framtida nedläggningshot.

– Politikerna har sagt att de vill föra en dialog och vår förening är ett bra bollplank, säger Lena Stigh.

Hon anser att det inte finns någon fördel med att lägga ner tillagningsköket i Lit. Inte ens ekonomiska fördelar.

– Inte om man tänker hälsa, miljö och pedagogik. Sedan har det pratats om att det skulle sparas mellan 800 000 kronor och två miljoner om köket läggs ner, men det kan vara mycket mindre besparing än så.

På onsdagskvällen samlade intresseföreningen en hel del Litsbor som bland annat fick smaka lyxsoppa tillredd i förskolans eget kök.

– Det är självklart att man vill att barnens mat ska tillagas på plats, säger Anna Andersson, småbarnsförälder.

– Om maten lagas på Solliden blir det självklart inte samma kvalitet. Alla tjänar på att maten görs där barn och äldre faktiskt finns, säger Märit Holmgren.

Gårdagens happening på torget i Lit var i första hand en värvningskampanj och det verkade ha gått bra visade det sig när LT ringde senare under kvällen.

– 70 stycken har skrivit på i dag och är nu med i föreningen. dessutom tog en del med sig lappar hem och kommer att efterregistrera sig, säger Lena Stigh.

Mer läsning

Annons