Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kampanj ska göra avloppet allt renare

/
  • En cigarettfimp och en binda. Det blev de stora fynden när Länstidningen inspekterade den två veckor gamla grovrensningsmaskinen på Gövikens reningsverk.
  • Claes Jakobsson visar ett filter i en av grovrensningsmaskinerna på Gövikens reningsverk. Efter att stora föremål filtrerats bort slår maskinen sönder resterna till en soppa och tvättar ur allt organiskt. De resterande fasta artiklarna pressas därefter samman, torkas, och hamnar i en container för senare förbränning.

Mycket som spolas ned i toaletten eller sköljs ned i slasken hör inte hemma där. Tamponger, kondomer, avfettningsmedel, läkemedel är skadligt för miljön eller ställer till det i avloppsrör, brunnar och reningsverk. Länets kommuner gör nu gemensam sak och uppmanar till avgiftning av avloppet.

Annons

Avgifta avloppet är ett kommungemensamt länsprojekt. Informationskampanjen sker efter sommaren men kommunerna har tjuvstartat med en enkät, på sina respektive hemsidor, med frågor om just vad som får spolas ned i avloppet.

– Enkätsvaren kommer att användas i kampanjen till hösten, säger Catrine Edlund, Östersunds kommun.

Länets kommuner vill påminna människor om vad som inte hemma i avloppen och på så sätt få en bättre miljö.

– Det finns mycket som är skadligt för miljön som inte ska spolas ned i avloppet. Till exempel läkemedel, oljor, avfettningsmedel, färgrester, säger Catrine Edlund.

– Det är inte ens bra med vattenlösliga färger fast många tror att det inte gör något. De innehåller också skadliga ämnen, säger Catrine Edlund.

Det spolas också ned mycket hormonplåster och p-piller. Men hormoner påverkar allt levande, fiskar kan till exempel bli tvåkönade, berättar hon.

Läkemedel ska lämnas till apoteken. Oljor, avfettningsmedel och färgrester ska lämnas på återvinningsstationerna.

Det som spolas ned kan också ge tekniska problem i ledningar, brunnar och i reningsverk. Disktrasor, tamponger och tops hamnar också ofta i avloppen berättar hon.

– Tamponger trasslar ihop sig i varandra och blir stora proppar, säger Catrine Edlund.

Det har ingen betydelse om det gäller enskilda avloppsbrunnar eller kommunala, de mesta hamnar ändå i reningsverket.

Projektet finansieras genom Miljömiljonen. Det är EU- medel som fördelas av länsstyrelsen. Kommunerna lägger även en summa själva.

Mer läsning

Annons