Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kameraövervakning fick nej – det finns ingen hotbild på gym

/
  • Övervakningskameror i gymmet under de obemannade timmarna skulle vara förebyggande, konstaterar Stina Bergstrand och Frida Stein som driver Fristilen och nu funderar på att lämna in en ny ansökan. ”Syftet är att medlemmarna ska känna sig trygga i lokalen”, säger Frida Stein.Foto: Ulrika Andersson

Kameraövervakning på gym är aktuell i flera ansökningar hos länsstyrelsen. Men enskilda besökares intresse av att inte bli bevakade kan innebära avslag.

Annons

Fristilen Gym ansökte om kameraövervakning men fick avslag med den motiveringen från länsstyrelsen.

– Dom ansökte om kameror över ingång, reception och träningslokal. Vi bedömde att behovet inte övervägde integritetskränkningen, säger Anders Asplund på länsstyrelsen.

– I Fristilens fall bedömde vi att företagsekonomiska skäl utgjorde en grund för att de ville ha kameraövervakning.

Stina Bergstrand och Frida Stein som driver Fristilen ser övervakningskameror som en förebyggande åtgärd.

– Syftet är att medlemmarna ska känna sig trygga i lokalen. Det känns tråkigt att det måste finnas en hotbild för att få ha kameror här, vi skulle vilja vara före problemet, säger Frida Stein.

Fristilen har utökat öppethållandetiderna. Under några timmar på morgonen samt lite på helgerna är det obemannat och medlemmarna drar kortet i en avläsare för att komma in.

– Det är obemannat av ekonomiska skäl. Under de här timmarna är det för få besökare för att det ska finnas en receptionist hela tiden, säger Stina Bergstrand.

– Kameraövervakning är en idé vi fått från södra Sverige där det finns gymkedjor med upp till 50 gym och kameror överallt. Men de besked vi fått är att olika städer har olika hotbilder och det tittar länsstyrelsen på i samband med ansökan.

Fristilen ansökte om fem kameror på gymmet samt inspelning.

– Tanken är att medlemmar som vill träna under obemannade timmar i lokalen får skriva på och godkänna det här. Om något händer används materialet men annars sparas det inte speciell länge innan det förstörs, förklarar Stina och Frida på Fristilen.

På Golds Gym uppmärksammades att kameror satt uppe utan tillstånd. Det blev ett tillsynsärende hos länsstyrelsen.

I efterhand har gymmet kommit in med en ansökan och anmälan för kameraövervakning samt en förklaring.

– Man kan kort säga att de ansökt för de kameror som fanns på gymmet. Den förklaring som lämnats är att det helt enkelt blivit en miss i handläggningen från gymmets sida, säger Anders Asplund på länsstyrelsen.

Den nya handläggningen avser bildinspelning med fyra kameror på Golds Gym; två i Åre och två i Östersund.

– Gymmet har använt sig av det enklare förfarandet med anmälan som nu är möjligt när det gäller banker, postkontor och butiker, säger Anders Asplund.

– Anmälan avser kassa och entré på gymmet. Vi får titta på det här och göra en bedömning av om det kan anses vara en butik. Är det inte en butik räcker det inte med en anmälan utan då måste de göra en ansökan, konstaterar Anders Asplund.

Sverige har gått från drygt 4 900 tillstånd och anmälningar om allmän kameraövervakning 1996, till drygt 18 200 stycken år 2008. Det framgår av regeringens utredning inför den nya kameraövervakningslagen.

Nu kan man söka för betydligt fler kameror i tillstånden. Från butiker och hotell förekommer numera ett 20-30-tal kameror i enskilda tillstånd hos länsstyrelsen.

– Allmänt sett är det så att fler vill ha kameraövervakning och med flera kameror. Det är en relativt billig teknik och det har varit en enorm utveckling under 2000-talet i samband med att den digitala tekniken slagit igenom, säger Anders Asplund.

Annons