Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Justitieministern bollar över fängelset till Kriminalvården

/

När justitieminister Beatrice Ask besökte häktet i Östersund i dag konstaterade hon att Kriminalvården står inför stora investeringar framöver.

Annons

Talar det behovet för att ett fängelse ska byggas i Östersund?

– Det är Kriminalvården som fattar beslut om vilka enheter man ska ha. Jag har varit tydlig redan från första dagen att Kriminalvården ska göra de bedömningarna inom de ramar som riksdagen och regeringen anslår, säger Beatrice Ask.

Hon står i den långa korridoren där häktescellerna ligger på rad i polishuset. Utanför kamerorna öppnas en celldörr när en misstänkt får

– Det har pratats mycket om Verksmoanstalten i Torvalla men det fanns inga beslut fattade. Vi har inte en pratdemokrati utan beslut ska fattas på gedigna underlag. Jag gillar inte beslut som fattas på ”gentlemens agreement” då får man förr eller senare problem.

Beatrice Ask konstaterar vidare för närvarande är häktesverksamheten avgörande i Östersund det avgörande.

– De var rätt akut eftersom man tänkt sig att lägga ner häktet ganska snart, med stora bekymmer för polisen, brottsbekämpningen och förmodligen inte några stora besparingar för rättsväsendet, fortsätter Beatrice Ask.

Som LT tidigare skrivit ska frågan om häktesverksamheten i hela Norrland utredas i ett bredare perspektiv och nedläggningen av häktet i Östersund är stoppad.

Bengt-Olov Karlsson, kriminalvårdschef i Östersund, konstaterar vid justitieministerns besök att en ny regering måste förhålla sig till hela det underskott som Kriminalvården dras med. Häktet i Östersund är ett provisorium i dag i väntan på beslut som måste fattas framöver.

Mer läsning

Annons