Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Julens trafik tar minst 20 personers liv

/
  • Dagen före julafton är tillsammans med dagen före midsommarafton de största trafikdagarna på året. ”Cirka 20 personer brukar omkomma i jultrafiken varje år”. Foto: Jan Andersson
  • Ute är det minus 19 grader men i sin buss har Anders Könberg och Eva Nilsson det varmt och skönt. Här kan de direkt få reda på om bilen är besiktad eller om någon förare inte har giltigt körkort.
  • Kjell Åkesson från Gäddede har 90 mil framför sig ner till Göteborg, där han ska fira jul med barn och barnbarn. I Ångsta fick han blåsa i polisens kontroll och provet var godkänt.
  • Förvånansvärt många bilister kör omkring med bara ett lyse och vid kontrollen i går så försökte gruppen stoppa så många som möjligt.
  • Det var bistert att stå ute och jobba med alkoholmätaren i går. Minus 19 grader stod termometern på.
  • Mona Eliasson från Östersund blev förvånad då hon blev stoppad för att hon bara hade ett halvljus.– Jag har lånat bilen och jag visste inte om att lyset var trasigt, förklarade hon.

Dagen före midsommarafton och dagen före julafton är årets de största trafikdagar. Redan igår kunde man märka att trafikströmmen efter våra vägar ökade succesivt.

Annons

– I år kommer det att bli värre än vanligt på vägarna kring jul eftersom helgen ligger mitt i veckan och många jobbar ända fram till onsdagen, säger Thomas Andersson, som är pressekreterare på Vägverket.

Det innebär också en större olycksrisk och Andersson säger att jultrafiken varje år skördar ett 20-tal liv.

– De svåraste olyckorna brukar ske kring annandagen då många ungdomar är ute och åker, många gånger med alkohol i kroppen.

Kylan som nu breder ut sig över landet har en positiv effekt på bilisterna. Många kör lugnare när det är kallt och Vägverket tror att många tar längre tid på sig att nå sitt mål när det är sträng kyla.

Länstidningen var med under gårdagen när delar av den så kallade ”tunga gruppen”, som ingår i länets trafikpolis, hade satt upp en kontroll vid Ångsta, en bit söder om Brunflo.

– Vi kommer att ha kontroller ända fram till jul och under mellandagarna, säger trafikpolisen Eva Nilsson, som tillsammans med bilinspektören Anders Könberg vinkade in bilister i en jämn ström under tisdagen.

Många av de förare som blev kontrollerade hade bilen full med julklappar och hade börjat sin julresa, några hade riktigt långa sträckor framför sig som Göteborg och Stockholm. Gruppen försökte hinna med att först och främst stoppa alla enögda bilar, som var förvånansvärt många under gårdagstrafiken.

– Sedan är det förstås de vanliga kontrollerna av nykterhet, körkort och fordon som vi gör.

Anders Könberg säger att bara det att polisen har sina kontroller gör att folk tar det lugnare.

– Hastigheten sjunker när bilisterna ser oss.

Märker du något av de nya hastighetsbegränsningarna, håller bilisterna de nya fartreglerna?

– Svårt att säga, säger Anders Könberg. Men i det stora hela förlorar man inte mycket tid på att köra efter de nya begränsningarna. Tar man sträckan Östersund-Sveg så rör det sig om tre minuter, säger han.

Kina Lidström från Oviken är en av bilisterna som får blåsa i Eva Nilssons alkoholmätare.

– Jättebra att polisen är ute och gör sina kontroller. Jag skulle då inte vilja möta någon som är ute och kör onykter, säger hon.

Kjell Åkesson från Gäddede får också blåsa och han är lika positiv till att polisen gör sina alkoholtester.

– Nu har jag 90 mil framför mig. Jag ska till Göteborg för att fira jul med barn och barnbarn, säger Kjell Åkesson innan han drar vidare.

Mona Eliasson från Östersund visste inte att bilen hon lånat saknade det ena halvljuset.

– Det var väl typiskt, säger hon. Nu får jag väl böta för det här.

Även Sture Johansson kom med ett halvljus som inte fungerade

– Jag blev stoppad senast igår för det, så nu har jag varit och skaffat en glödlampa. Men den är så krånglig att sätta dit så jag måste få hjälp, säger han.

Anders Könberg låter honom åka vidare utan böter om han lovar att så fort som möjligt laga lyset.

Inför julhelgen så har Vägverket kommit ut med några råd för att få helgtrafiken säkrare.

Starta resan i god tid, bestäm ingen tid när du ska vara framme.

Var utvilad.

Kör nykter.

Åk aldrig med någon som är onykter.

Följ hastighetsbegränsningarna.

Håll avstånd.

Ta regelbundna raster.

Se till att alla i bilen är bältade.

Låt bilen stå dagen efter festen.

Ha varma kläder med i bilen i fall att något skulle inträffa.

Mer läsning

Annons