Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jula döms att betala 1,2 miljoner efter byggtvist

Jula ska betala drygt 756 000 kronor plus rättegångskostnader på närmare 435 400 kronor, närmare 1,2 miljoner, till byggföretaget NHP i Östersund AB.

Annons

Det slår tingsrätten fast i en dom.

Tvisten handlar om bygget av Jula varuhus i Östersund, närmare bestämt vilken typ av utrymningslarm och brandskyddsklass som omfattades av hyresavtalet.

Allt började i oktober 2006 när parterna skrev ett hyreskontrakt på den lokal som skulle byggas i Lillänge strax utanför Östersund.

Innan bygget startade överlämnade Jula en kravspecifikation på hur lokalen skulle utformas och NHP tog på sig att bygga efter specifikationen.

Entreprenaden utfördes av Skanska.

Under byggets gång kom Jula på att lokalerna måste utföras i brandskyddsklass 2 i stället för 3, något som gjorde att bygget blev dyrare.

Samtidigt krävde Jula ett mer avancerat utrymningslarm och det innebar också en fördyring.

Men när byggföretaget skickade räkningen till Jula vägrade de betala, de anser nämligen att byggföretaget ska stå för de extra kostnaderna.

Byggföretaget hävdar att Jula ska stå för kostnaderna eftersom de ändrat entreprenaden under byggets gång.

Ärendet hamnade därmed hos tingsrätten som nu har avgjort tvisten.

Tingsrätten slår fast att det inte finns nämnt något om byggnadens brandklassificering i hyresavtalet, Julas tekniska beskrivning eller i entreprenadavtalet mellan NHP och Skanska.

Tingsrätten har lagt stor vikt vid vad Skanskas företrädare har berättat. Han beskrivs som en mycket erfaren person i den befattning har och han kunnat lämna en detaljerad beskrivning av hur för handlingarna har förts och vilka som har deltagit.

Det står helt klar att Jula inte har reagerat på dimensioneringen av brandskyddet förrän strax innan byggstart, då har de i ett mejl sagt att säkerheten måste höjas.

”Eftersom det är Jula som i ett sent skede, i strid mot vad de tidigare godtagit, begärt ytterligare arbeten för standardhöjande åtgärder, uppgradering till brandskyddsklass 2, är Jula också ansvarigt för dessa kostnader”, skriver tingsrätten i sin dom.

Samma sak gäller alltså med larmet.

 

 

 

Annons