Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jonsson och Paulsson känner av Volvokrisen, varslar 25 anställda

/
  • Christer Bodlund, Kenneth Lindqvist, Jonny Pettersson och Anders Persson är alla maskinoperatörer på Jonsson och Paulsson och fick veta i går att 25 får sparken.
  • Anders Frisinger, vd.

Jonsson och Paulsson Industri AB varslar 25 anställda på grund av kraftigt minskade beställningar. Några av deras största kunder är Komatsu och Volvo VCE.

Annons
Verkstadsföretaget i Lugnvik har i dagsläget 156 anställda men nu får alltså 25 fast anställda och dessutom de flesta med visstidsanställning sluta.
- Jag tror att det stoppar där om det inte sker ytterligare dramatiska nergångar, säger vd Anders Frisinger.
Jonsson och Paulsson är en av Norrlands största underleverantörer inom metallsegmentet och när deras beställare får det kärvt så sprider det sig nedåt i leden.
De arbetar mot världsledande företag som Komatsu, Volvo VCE och BT; ett dotterföretag till Toyota som tillverkar truckar. Volvo VCE gör anläggningsmaskiner och varslade 500 anställda i Sverige i slutet av september. En efter en drar kunderna tillbaka eller minskar sina beställningar.
- Det blev en stagnation redan efter semestern, men nu har det eskalerat så att vi inte klarar att ha kvar alla anställda. Jag tror att vi kommer få uppleva ett till två år av riktigt kärva tider, säger Anders Frisinger.
Någon fara för företagets överlevnad är det dock inte enligt Frisinger:
- Det känns naturligtvis inte bra, men vi ser långsiktigt på verksamheten och kommer att rida ut stormen. Vi har solida ägare och bra likviditet i företaget, medan många konkurrenter nog inte klarar det här. Det kan låta cyniskt, men då sitter vi i vinnarhålet, säger han.
De anställda som fick reda på i går att det blir folk som får sluta tycker dock att informationen har varit bra.
- Ja, att ni medier kommer i efterhand är ju bra. Det hade varit värre om man fått läsa i tidningen vad som händer, säger Kenneth Lindqvist.
Christer Bodlund som arbetat på företaget i drygt 11 år kan inte påminna sig att något liknande hänt under de åren.
- Svackor är ju vanliga men det här är extremt, säger han.
Vilka som blir av med sina jobb kommer de inte att få veta förrän om en månad efter den fackliga processen.
- Tills dess är det bara att jobba på, säger Anders Persson med två år hos firman.
Så sent som i våras nyanställdes folk och det har varit svårigheter att få tag i kvalificerad personal som svetsare och lackerare.
- Vi har nya förfrågningar och beställningar på gång, men det tar minst ett år innan det märks på verkstadsgolvet och vi har helt enkelt inte resurser att ha 25 personers övertalighet, säger Anders Frisinger.

Mer läsning

Annons