Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jon Hakfelt: Viktigt skapa en bra relation

/
  • Jon Hakfelt trivs med sitt arbete som ordningsvakt, i kväll (läs i går) står han vakt utanför Marité. ”För det mesta träffar man många roliga och glada människor”. Arbetets baksida är alla kommentarer gästerna ger när vakten anser att de nått sin alkoholgräns och avvisar personen från platsen. ”Det är inte kul att få höra diverse olika hot eller klagomål men det får man står ut med”, säger han när LT träffar honom.
  • Jon Hakfelt trivs med sitt arbete som ordningsvakt.

En ordningsvakt är ofta den första personen en krogbesökare träffar på i början av utekvällen.

– Det är viktigt för oss att ha en bra relation med gästen, vi vill ju att personen ska komma tillbaka igen, säger Jon Hakfelt.

Han har jobbat som ordningsvakt sedan 1994.

Annons

En vanlig fredag- eller lördagskväll på krogen, handlar för Jon Hakfelt, och hans kollegor, om att välkomna gästen, hålla ordning i kön, hålla ordning inne i lokalerna och säga adjö när gästen går igen.

– 95 procent av jobbet är jättekul. Jobbet går mycket ut på att hjälpa människor. Men fem procent är inte så roligt, säger Jon Hakfelt.

De fem procenten är till exempel de gånger det blir bråk, då vakterna måste avvisa någon, ringa polisen för att de ska göra ett omhändertagande eller själv blir hotade och kallade elaka saker.

– Det är ytterst sällan det går så långt att vi hör av oss till polisen. Om någon person är för onykter är det vanligaste att vi hjälper dem ringa en taxi så att de kan åka hem, säger Jon Hakfelt.

– Många är tacksamma för den hjälpen.

Efter årets Storsjöyra har det, bland annat på LT:s hemsida, riktats en hel del kritik mot ordningsvakter. Jon Hakfelt har arbetat på Yran många år, så även detta år.

– Jag jobbade på Marité under Yran. Om du frågar mig tycker jag faktiskt att årets Yra varit väldigt lugn, säger han.

Efter festivalen har han haft semester och arbetar första kvällen i kväll (läs fredag).

– Jag har inte tagit del av debatten faktiskt men har hört av vänner att det varit en del i media om detta.

– Generellt kan jag säga att jag kan förstå om det kan se brutalt ut ibland när till exempel två vakter ska föra ut en person från krogen. Utgången och ingången är den samma. Där står mycket folk, det är trångt och jag förstår om det kan se hårt ut, säger Jon Hakfelt.

Men i allra flesta fall behövs bara ord för att en situation ska lösas berättar han.

– Som vakt möter man blandade reaktioner från allmänheten. Vissa blir besvikna om man säger att de är för onykter för att vara kvar. Men det gäller att prata. Det är viktigt att skapa en bra relation, säger Jon Hakfelt.

Det är inte så ovanligt att vakternas ingripande medför irritation från de som kommit i olag med varandra eller från en person som måste lämna lokalerna på grund av att denne druckit för mycket.

– Om två personer börjar bråka inne i lokalen så är det klart att vi går dit och tar med personerna ut. Vår uppgift är att det ska vara trevligt för gästerna inne.

– Det är vanligt att de säger ”men de var ju han som började, jag har inte gjort något”. Men vi har ju inte sett hur det börjat, därför tar vi alltid med båda personerna ut eftersom man inte får bråka inne på krogen, säger Jon Hakfelt.

En viktig egenskap hos en vakt är att vara en god människokännare och ha fingertoppskänsla när det handlar om att bemöta olika slags människor tycker han.

Jon Hakfelt tycker inte att det blivit ett tuffare klimat ute i nöjeslivet nu eller att det generellt är mer fylla och våldsamheter nu än för 15 år sedan när han började arbeta som vakt.

– Men det går hela tiden i vågor, så har det varit under mina 15 år i yrket. Generellt just nu så tycker jag att det är en period med en lite hårdare attityd, säger Jon Hakfelt.

När LT träffar honom ska fredagskvällens festligheter precis dra igång på krogen vid Storsjön.

– Som alla andra kvällar blir det till att stoppa dem som försöker ta med egen alkohol in på krogen, och de som försöker ta alkohol med sig ut. Och när kvällen är slut får vi väcka dem som somnat på toaletten, säger Jon Hakfelt.

– Men som tur är handlar kvällen i huvudsak om att prata med glada människor som är ute för att ha roligt, säger han.

Annons