Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jobben finns för utbildade högskoleingenjörer

/
 • Johanna Höglind valde att studera på sjuksköterskeprogrammet framförallt därför att det skulle ge goda             möjligheter till arbete. Foto: Håkan Luthman
 • Gertrud Alirani, Anna Kjällström och Kalle Hedendahl studerar statsvetenskap. Gertrud valde att förlänga sina studier en termin på grund av lågkonjunkturen. ”Det ser inte så positivt ut just nu, särskilt inte i konjunkturkänsliga yrken”, säger hon.
 • Lisa Nilsson och Sanna Andersson studerar på ingenjörsprogrammet. De är förhoppningsfulla inför framtiden men beredda på att yrkeslivet kan bli lite trögstartat.

Högskoleverket har presenterat en rapport om vilka utbildningar som förväntas leda till arbete. LT har talat med studenter vid Mittuniversitet om deras förväntningar på livet efter studierna.

Annons

Högskoleverkets rapport baseras på den förväntade arbetsmarknaden när de som nu studerar blir färdiga med sina utbildningar, det vill säga om tre till fyra år. Bland de utbildningsprogram som finns vid Mittuniversitet i Östersund ser det bäst ut för bland annat högskoleingenjörerna.

Lisa Nilsson och Sanna Andersson läser mastersutbildningen sports tech vid Mittuniversitetet, som ett komplement till sin ingenjörsutbildning. Situationen på arbetsmarknaden hade viss betydelse när de valde yrke.

– Viktigast var ju att välja något som verkade intressant att läsa. Men det spelade in att det skulle finnas jobb för ingenjörer, säger Sanna Andersson.

Hon tycker att det känns bra att studera under lågkonjunkturen. Förhoppningsvis finns det fler arbetstillfällen när hon är färdigutbildad.

Lisa Nilsson är inte heller orolig för framtiden. Men yrkeslivet kanske blir lite trögstartat.

– Förmodligen kommer jag att få jobb. Men det kanske blir något skitjobb till att börja med och inte drömjobbet på en gång.

Johanna Höglind läser andra terminen på sjuksköterskeprogrammet. För henne var möjligheten att få jobb helt avgörande vid utbildningsvalet. Tidigare har hon arbetat som fritidspedagog. När arbetsmarknaden blev för tuff var hon tvungen att komplettera sin gamla utbildning. För hon vill absolut inte flytta.

– Som arbetslös måste man söka jobb i hela landet. Jag ville stanna i Östersund, säger Johanna Höglind.

Så Johanna valde sjuksköterskeutbildningen för att bli mer eftertraktad på arbetsmarknaden.

– Så som jag har förstått det behövs det sjuksköterskor. Så eftersom jag är intresserad av vård blev det självklart att välja den utbildningen.

Andra grupper det ser bra ut för inför framtiden är till exempel arkitekter. Det är visserligen en konjunkturkänslig grupp, men på grund av stora pensionsavgångar inom de kommande åren väntas det bli brist på arkitekter. För jurister har det tidigare varit balans på arbetsmarknaden. Nu pekar prognoserna mot en risk för överskott. Ekonomutbildningen är en av de största högskoleutbildningarna. Men efterfrågan på utbildade ekonomer kommer inte att öka i samma takt som studenterna tar examen, vilket innebär en risk för fortsatt överskott.

Fler utbildas också till socionomer än vad som motsvarar behovet.

Torbjörn Lindqvist, utredare på Högskoleverket, säger att studenter alldeles för ofta tittar på dagens arbetsmarknad när de ska välja utbildning.

– Det händer lätt att man utgår från det aktuella läget på arbetsmarknaden. Men om vi gör det idag skulle den bilden bli ganska dyster eftersom det just nu är en orolig arbetsmarknad med många varsel. Vi tittar i stället några år framåt så att prognoserna blir mer långsiktiga, säger Torbjörn Lindqvist.

Annons