Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jens Nilsson har tröttnat på att vänta

Östersunds kommun ansökte i slutet av mars hos regeringen om att få driva skolor på entreprenad. Efter att ha väntat fem månader kräver ju kommunalrådet Jens Nilsson svar från regeringen.

Annons

– Det har gått fem månader nu så jag vill påminna regeringen om frågan, säger kommunalrådet Jens Nilsson (S). Som läget är nu så är det olagligt för kommunen att föra en diskussion med friskolorna om entreprenadavtal.

Kommunen är enligt skollagen ansvarig för alla barns skolgång men samtidigt är det fritt för privata företag att bilda fristående skolor efter godkännande av Skolverket.

Kommunen menar att mycket försvårar deras planerande av skolverksamheten.

Som det är i dagsläget finns alltså två olika huvudmän för de olika skolformerna.

Staten är huvudman för friskolorna medan kommunerna är huvudman för de kommunala skolorna.

– Jag har även lämnat en motion i ärendet till socialdemokraternas partikongress i höst, säger Jens Nilsson. Tongångarna inom partiet har blivit mer och mer positiva.

Östersunds kommun menar att det skulle vara enklare att planera för skolverksamheten om avtal om entreprenaddrift skulle kunna slutas med friskolorna.

I det förslag som Östersunds kommun skickat till regeringen så vill kommunen driva skolor på entreprenad under en försöksperiod på fem år.

Mer läsning

Annons