Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jemn flyttar: Arbetssituationen är ohållbar

/
  • ”Jag har funderat i flera månader, men nu har jag fattat beslutet att säga upp mig och flytta från Jämtland. Min arbetssituation är ohållbar”, säger Eva Jemn. Foto: Ulrika Andersson

Prästen Eva Jemn säger upp sig från sin tjänst och flyttar från länet. Bakom beslutet ligger flera månaders vånda, men Eva Jemn säger att hon inte har något annat val än att lämna sin verksamhet i Gamla Kyrkan i Östersund.

Annons

– Den nya organisationen har inneburit så stora förändringar för mig att det är omöjligt att vara kvar, det fungerar helt enkelt inte längre. Det är med sorg i hjärtat jag lämnar Östersund, säger hon.

1 januari 2008 infördes en ny, mer centraliserad organisation i Östersunds församling. Fem distrikt har ersatts av ett och några få chefer har ansvar för personal och ekonomi. För Eva Jemns del innebär det att hon inte längre är arbetsledare för personalen i Gamla Kyrkan.

– Jag har inte längre det mandat jag behöver för att utföra mitt arbete. Vi var en grupp här som arbetade nära tillsammans och själva löste våra problem. Så är det inte längre. Nu är det en diakon som är arbetsledare för personalen här.

Eva Jemn flyttade till Östersund 1992 och har blivit en välkänd profil i staden genom sitt arbete med samhällets svaga.

I Gamla kyrkan i Östersund har dörrarna alltid stått öppna för hemlösa, missbrukare och psykiskt sjuka. På fredagkvällarna har hon öppnat kyrkan för ungdomarna i Östersund.

– Hon är en eldsjäl som förstått värdet i att kyrkan ska vara till för alla, många i Östersund har uppskattat det, säger Allan Öhvall som är diakoniassistent i Gamla Kyrkan. Han är ledsen över att Eva Jemn slutar men förstår hennes beslut.

– Vi i personalgruppen kommer att sakna hennes drivande kraft, men vi hoppas kunna fortsätta arbeta i hennes anda. Om det går, vi vet ännu inte hur det blir framöver.

Eva Jemn slutar om en månad och flyttar till sitt föräldrahem i Skåne. Hon har fått en ny tjänst som församlingspräst i Lunds stift.

– Jag har kommit att känna mig hemma i Östersund under de här 17 åren, jag har trivts med människorna och mitt arbete.

– Men när jag nu inte längre känner att jag kan jobba kvar väljer jag att återvända till min hembygd Skåne.

– Det är med sorg i hjärtat jag lämnar Östersund.

Det är ganska många anställda i Östersunds församling som slutat den senaste tiden, vad beror det på tror du?

– Kanske är det för dom som för mig, det har med den nya organisationen att göra. Man känner inte längre att man passar in, helt enkelt, säger Eva Jemn.

Mer läsning

Annons