Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Jättetråkigt om dom stänger kyrkan i Lugnvik”

/
  • Madde Lundberg och Heidi Hammarberg tycker att det skulle vara jättetråkigt om kyrkan i Lugnvik stängs. Den skulle innebära att den öppna barnverksamheten upphör helt
i området.   Foto: Henrik Flygare
  • Mikael Lilja, Christine Larsson, Ingrid Sannetorp och Lars Björkegren besöker Odensalakyrkan varje torsdag för att äta kyrklunch.  En viktig verksamhet och tråkigt om den skulle försvinna, tycker de.
  • ”Det skulle vara tragiskt om kyrkan stängdes och all verksamhet försvann”, säger Anette Johansson som är barnledare i Lugnviks kyrka.

Diskussionen om att stänga en kyrka i Östersund är inte helt okontroversiell. Kyrkorna i Marielund, Lugnvik och Odensala har många besökare varje vecka och fyller en viktig funktion i sina respektive områden.

Annons

Klockan är strax efter tio på torsdagsförmiddagen. Ett tiotal föräldrar med sina barn har samlats i Lugnviks kyrka. En del är där för första gången medan andra är vana besökare. Det handlar om den öppna barnverksamhet som kallas för kyrkis.

– Det är jätteviktigt att man kan komma hit och umgås och att barnen får träffa och lära känna andra barn.

Madde Lundberg och dottern Alva tillhör kyrkis stamkunder. Hon säger att det skulle vara jättetråkigt om Östersunds församling valde att stänga kyrkan i Lugnvik.

Anette Johansson arbetar som barnledare i kyrkan och säger att barn- och ungdomsverksamheten är omfattande i Lugnvik.

– Det går igenom väldigt många i den här verksamheten varje vecka. Fler än på en vanlig gudstjänst på en söndag.

Prästen Håkan Nilsson, som arbetar i Lugnviks kyrka, säger att en stängning skulle få tråkiga konsekvenser med tanke på att kyrkan ligger en bit utanför stans centrum.

– Det geografiska avståndet måste vägas in när man diskuterar kyrkan i Lugnvik. Med fyra kilometer in till stan är det många som inte skulle kunna vara med på kyrkliga aktiviteter.

Madeleine Dahl arbetar som präst i Marielundskyrkan och säger att lokalerna där är unika. Hon menar att det inte bara handlar om kyrkans geografiska läge.

– Närheten till kyrkan ligger inte bara i avståndet utan även i lokalens karaktär.

Madeleine Dahl säger också att många äldre skulle drabbas om kyrkan stängde.

– Det skulle innebära en större isolering och ensamhet.

Mellan klockan tolv och ett på torsdagar är det kyrklunch i Odensalakyrkan. Ett gäng som samlas där varje torsdag för att äta lunch är personalen från hälsocentralen.

– Det brukar vara jättemånga som besöker de här kyrkluncherna på torsdagar, säger Inger Björäng.

Kollegan Lars Björkegren tror att verksamheten är särskilt viktig för äldre.

– Många av de äldre som kommer hit ser säkert fram mot den här lunchen väldigt mycket. Det handlar nog inte bara om maten utan lika mycket om att få träffa andra eller göra något annat.

Mer läsning

Annons