Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jämtländska soldater strider i ett oroligt Afghanistan

/
  • Ett stridsfordon 90 på platsen för eldstriden där svenska och finska soldater utsattes för ett eldöverfall i Balkh i norra Afghanistan för några dagar sedan.Foto: FS17/Försvarsmakten

15 till 20 länsbor befinner sig just nu i Afghanistan under upptrappning av våld.

– Det har gått bra i den bemärkelsen att vi klarat oss oskadda än så länge, säger Christian Lindgren från Östersund.

Annons

Christian Lindgren, en av jämtlänningarna i truppen, kom hem från Afghanistan i torsdags men åker tillbaka igen nästa tisdag.

– Jag är inte skraj. Det är mer tvärtom, att det känns dumt att vara hemma när jag skulle kunna vara där och hjälpa till, säger han.

Han berättar att det ringde en Östersundskille från gruppen i fredags för att berätta att de varit ute på en patrull med afghanska polisen i torsdags natt och att de då blev beskjutna. På motståndarsidan var det två eller tre personer som dog, men för svenskarna gick det bra.

– De fortsatte striden tills det ebbade ut, sedan tror jag att det var någon skottlossning i fredags natt också, berättar han.

Det blir tredje omgången som Christian Lindgren åker ner till Afghanistan och nu ska han vara där i nio veckor. Han säger att det varit en upptrappning av våld inför presidentvalet, men att det inte riktats mot campet där gruppen bor.

– Det var bland annat en person som sprängde sig framför en finsk bil när de var på väg från vårt camp till deras, men det gick bra. Jag tror att det är svårt att dra för stora växlingar av det som skrivs och rapporteras, för det brukar tydligen vara en stegring av våldsnivån runt den här tiden, säger han.

En annan kille från gruppen, Jens Lundberg från Sveg, ringde sin mamma i fredags och berättade att det var okej.

– Men man vet ju inte hur okej det är för de får ju inte säga någonting, jag vet att han lever i alla fall och det är det enda viktiga, säger Margareta Lundberg.

Annons