Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jämtländsk soldat skadad i Afghanistan

Fem svenska soldater varav en från Jämtlands län skadades i Afghanistan när de körde på en hemmagjord bomb.

Annons

Enligt Försvarsmakten färdades soldaterna och en lokalanställd afghansk tolk i en personterrängbil när de efter klockan 10.00 svensk tid körde på bomben.
Soldaterna skadades och tolken avled. Soldaterna kommer från Jämtlands, Skånes, Östergötlands, Västmanlands och Norrbottens län. Deras anhöriga har underrättas.
De skadade vårdas på fältsjukhuset på Isaf-basen Marmal. I skrivande stund är det oklart hur allvarligt skadade soldaterna är.
Soldaterna patrullerade tillsammans med afghanska säkerhetsstyrkor i området som under en tid varit oroligt, skriver Försvarsmakten i ett pressmeddelande.
 – Det är ett farligt läge. Det som inträffat här är att de har kört på en sådan här improviserad sprängladdning när de har varit en del av en större afghansk operation, och det är i och för sig så det ska vara. Vi bedriver ju inte egna operationer utan deltar i och stöder de afghanska operationerna, säger utrikesminister Carl Bildt till TT.
Han avfärdar att det var en attack mot den svenska styrkan.
Enligt de uppgifter Bildt fått ska den svenska styrkan ha varit en del av en större afghansk insats. En improviserad sprängladdning hittades av truppen innan en andra laddning exploderade under det svenska fordonet.
Carl Bildt ser i dag inga skäl att förstärka den svenska styrkan i Afghanistan, men har förstås noterat rapporterna om det förvärrade säkerhetsläget även i norra delen av landet, enligt TT.

Mer läsning

Annons