Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jämtlands län ligger sämst till i rattfyllestatistiken

/

Länet toppar Sverigelistan över antalet anmälningar för rattfylla.

– Jag tror att vi måste få till en ändring av attityden till att dricka och köra, säger Kent Ivarsson, Motorförarnas helnykterhetsförbund.

Annons

Jämtland toppar listan över döda i trafiken berättade Länstidningen i onsdags.

Ytterligare statistik från Brå, Brottsförebyggande rådet, kan ge en ledtråd till varför.

Statistiken visar att jämtlänningar tillhör Sveriges värstingar när det gäller rattfylla. Under flera år har Jämtland tillhört de län med högst snitt av polisanmälningar för rattfylleri.

Förra året toppade länet ”rattfylle-ligan” med 286 anmälningar per 100 000 invånare. Att jämföras med övriga landets snitt på 204.

2009 har inletts på samma sätt. Jämtland fortsätter att ligga i topp under det första halvåret enligt Brå.

Kent Ivarsson på MHF, Motorförarnas helnykterhetsförbund, ser olika förklaringar till att Jämtland ligger i topp för rattfyllerianmälningar.

– Många bitar spelar in. Gemene man på gatan upplever att det är långa avstånd i länet och att upptäcksrisken är liten. En annan sida av det hela är att det finns problem med sysselsättningen. Då kan det tyvärr leda till att många sätter sig i bilen och kör rattfull, säger han.

Polisens arbete med att ta alkoholprover är ingen egentlig lösning på problemet med rattfylla tror Kent Ivarsson.

– Jag är tacksam för varje rattfull som stoppas av polisen. Men jag tror att vi måste få till en ändring av attityden till att dricka och köra, säger han.

MHF har själv gjort beräkningar som visar att det görs 199 olagliga körningar varje dag i länet. Det blir 72 635 olagliga körningar om året.

När MHF var med på Expo norr för några veckor sedan så var reaktionerna från besökare att den siffran är i underkant.

– Det var väldigt många som trodde att det är ännu fler, säger Kent Ivarsson.

Hur är acceptansen för rattfylla i länet?

– Det är klart att alla tycker det är hemskt när någon blir dödad av en rattfull förare. Men jag är benägen att tro att vi flyttat fram gränsen. Folk reagerar inte som de borde när det är någon som kör rattfull.

Vad är lösningen?

– Det måste till någon form av folkresning. Vi måste förstå att rattfylla orsakar otroligt mycket sorg. Det är också en stor kostnad för samhället.

Annons