Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jämtland toppar gröna listan

/
  • Lisbeth Björk jobbar med företagsutveckling på LRF och berättar att de jämtländska lant- och skogsbrukarna ligger i topp när det gäller att se nya utvecklingsmöjligheter i sina företag. Foto: Håkan Luthman

De jämtländska lant- och skogsbruksföretagen toppar ligan när det gäller att se flest utvecklingsmöjligheter inom de gröna näringarna.

Annons
Lisbeth Björk arbetar med företagsutveckling på Lantbrukarnas riksförbund, LRF. I går gästade hon ett seminarium i Östersund och berättade att företagarna inom de gröna näringarna i Jämtland är exceptionellt positiva till att starta nya verksamheter.
– Jämtland skiljer ut sig och ligger i topp i landet när det gäller att se nya möjligheter för att utveckla sina företag på tre till fem års sikt.
LRF har under några års tid gjort undersökningar där ett stort antal lant- och skogsbrukare fått svara på frågor om sin verksamhet. Många är redan i dag så kallade kombinationsföretagare, det vill säga att de parallellt med traditionellt skogs- och jordbruk även bedriver andra verksamheter med koppling till de gröna näringarna.
– Definitionen av gröna näringar är alla näringar som har sin bas i jord, skog, trädgård och landsbygdens miljö, förklarar Lisbeth Björk.
Hon anser att det finns stora möjligheter att utveckla det traditionella skogs- och jordbruket i Jämtland.
– Man är som företagare inte alltid klar över hela potentialen på sin gård.
Lisbeth Björk menar att det till exempel finns stora utvecklingsmöjligheter när det gäller energiråvaror.
– Det handlar om att förädla mer. Som råvaruproducent ligger man alltid längst ner i kedjan och får minst betalt men kan man förädla sin energi så kan man också få en större bit av kakan.
Annons