Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jämtland ska ta energisprång med ny teknik och omställning

/
  • Att uppmuntra energiuppfinningar och samverkan mellan småföretag blir en utmaning i strategin för att skapa hållbar tillväxt och mindre utsläpp i länet. På bilden levereras vindkraftsdelar till Almåsa. Foto: Jan Andersson

Det ska förhoppningsvis bli bättre fart på länets omställning till klimatanpassad energianvändning och att företag tar fram ny teknik som innebär tillväxt.

Annons

Länsstyrelsen har satt ribban på år 2050. Då ska Jämtland vara helt fritt från fossila bränslen.

Språnget ska tas med mer energi från vindkraft, hållbart byggande, gods via tåg samt att företag ska vara med och utveckla teknik och metoder som krävs för energiomställningen.

I länsstyrelsens nya energi- och klimatstrategi är det här några exempel på områden där man vill ha betydligt mer resurser och samverkan under många år framöver.

– Det kommer att hända väldigt mycket saker under lång tid och vi ser behovet av samverkan för att vara bättre rustade att möta de snabba förändringarna, säger Ingela Brandén som är energisamordnare på länsstyrelsen.

Fram till sista april är det fritt fram att komma in med synpunkter på strategiförslaget till länsstyrelsen.

Men energiomställningen kommer att bedrivas på flera fronter och berör åtskilliga andra program.

Samordningen av alltsammans ska länsstyrelsen greppa är det tänkt.

Som LT tidigare rapporterat framgår det av länets nya tillväxtprogram att pengar finns till företag som utvecklar teknik, produkter och tjänster inom förnyelsebar energi som vindkraft.

– Mycket handlar också om att få loss regionala pengar så folk kan ha möjlighet att utveckla försöksanläggningar eller uppfinningar och använda energiomställningen för tillväxt i länet, säger Ingela Brandén.

Hon bedömer att Jämtland/Härjedalen har en bra chans att vara med, eftersom det finns mycket att falla tillbaka på i fråga om energiomställning.

De närmaste åren är det genom energitillförsel som länet kan göra skillnad när omställningarna anpassade till klimatet drar igång.

– Mycket pedagogiskt arbete återstår för att få ut det här. Vi har haft en förankringsprocess från början med en referensgrupp där ett 30-tal verksamheter ingår. Även de stora energibolagen har varit med.

– Det är inte så vanligt att man diskuterar de här frågorna på det sättet. Där har vi sett behovet av samverkan och kommunikation och vi ska jobba vidare med det mycket framöver, säger Ingela Brandén.

Mer läsning

Annons