Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jämtland har fortfarande högsta ohälsotalet i landet

Jämtlands län har fortfarande det högsta ohälsotalet i landet med 44,5 dagar. Detta trots att antalet sjukdagar har minskat med drygt sex procent sedan 2007.

Annons

I riket ligger ohälsotalet på 35,8 dagar. Det är en minskning med 2,5 dagar.

Målet ligger på ett ohälsotal under 37,0 dagar, dit har Jämtland fortfarande en bit att gå.

Den minskning som trots allt skett i landet sägs bero på att antalet nya sjukfall som startar blir allt färre och att sjukskrivningsperioderna blir allt kortare.

Även antalet personer som har sjuk- och aktivitetsersättning minskar stadigt. I dag är antalet dagar nere på samma nivåer som på 1990-talet.

Försäkringskassan säger i ett pressmeddelande att antalet startade sjukfall minskade med 36 000, alltså 12 procent, under 12-månadersperioden till och med september 2008, jämfört med samma period ett år tidigare.

– Det finns säkert flera samverkande faktorer till den utveckling som vi nu ser. Jag tror att både vi, arbetsgivare och sjukvården är överens om vikten av tidiga insatser för att stödja återgång i arbete, säger Försäkringskassans generaldirektör Adriana Lender i ett pressmeddelande.

– Beslutsstödet för läkare som infördes under förra året, samt en ökad samverkan med arbetsförmedlingen kan också bidra till att sjukskrivningarna blir kortare.

Men trots detta toppar fortfarande Jämtland listan med flest sjukskrivna tätt följt av Norrbotten med 42,4 dagar och Gävleborg med 42,2 dagar.

Lägst ohälsotal har Stockholm med 30,5 dagar.

Mer läsning

Annons