Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jämtkatten kan tvingas släppa ut hemlösa djur

/
  • Kattungarna är lättast att placera ut. Äldre katter kan få vara länge på katthemmet innan de får ett nytt hem.   Foto: Jan Andersson

Får inte Jämtkatten stöd för sin verksamhet lägger föreningen ner katthemmet nästa år. Vad som kommer hända med hemmets 50 katter vet inte Jämtkattens styrelsemedlemmar.

– Vi får väl släppa ut dem, säger Evy Möller på kattklubben.

Annons

Sedan länsstyrelsen tagit över den operativa djurskyddskontrollen från kommunerna, har föreningen Jämtkatten hamnat i kläm. Tidigare hade föreningen ekonomiskt stöd från de flesta kommunerna i länet, eftersom klubben tar hand om katter från länets alla delar.

– Bara hyran för katthemmets lokaler är cirka 50000 kronor per år och dessutom har vi utgifter för kattmaten och veterinärkostnader. Den slant vi har sparat är nu på upphällningen och några nya pengar kommer inte in. Snart är läget akut och då vet vi inte längre vad vi ska ta oss till, säger Evy Möller.

Föreningen Jämtkatten har funnits i drygt 30 år och från början tog medlemmarna hittekatterna hem till sig, men när antalet omhändertagna katter hela tiden steg, så blev de så småningom tvungna att öppna ett katthem.

Det har nu funnits i åtta år och verksamheten har hela tiden klarat sig med små medel, mest från de nämnda kommunala bidragen som täckt hyran, men klubben har också fått pengar från djurskyddet och privata bidragsgivare.

– Men nu är det stopp från alla håll och läget börjar bli akut. För att ytterligare strö salt i såren har länsstyrelsen gett oss föreläggande om att vi måste bygga om en del av våra burar och ventilationen på katthemmet ska förbättras och allt det ska vara klart till årsskiftet.

– Det skulle vara bra om länsstyrelsen förklarade för oss hur vi ska bygga om utan pengar och även om vi haft råd kan vi omöjligt hinna bli klara på så kort tid. I andra delar av landet vet jag att länsstyrelsen hjälper olika djurklubbar med deras verksamhet, men här i länet så är det precis tvärtom, säger Möller upprört.

Hon undrar också om länsstyrelsen vet att Jämtkatten är en ideell förening där medlemmarna jobbar i skift, helt gratis.

– Hela tiden stiger antalet omhändertagna katter och hemmet är nu överfullt med över 50 katter i våra burar.

– Vi vet om många hemlösa katter som går ute och fryser och skulle behöva komma hit, men nu är vi tvungna att säga nej till alla människor som ringer och vill ha hjälp med katter som far illa.

Länsveterinären Anders Norling säger att för länsstyrelsen är kattklubben ett kontrollobjekt som de inte behöver stödja ekonomiskt.

– Men vi är inte okunniga om deras problem och vi har inte avgjort än om hur vi ska behandla deras ansökan om ekonomiska bidrag. Jag vet inte heller hur det är i andra delar av landet om olika djurhållare får bidrag av länsstyrelsen, säger Norling. Norling menar också att det finns problem i kattklubbens styrelse.

– Har man 50 katter i burarna så pekar det på svårigheter med utplaceringar. Vad jag vet så är det mycket svårt att få köpa en katt av föreningen. De ställer orimligt höga krav på att katterna ska vara innekatter och även de katter som ska var på landet får inte komma ut. Man kanske ska börja med att titta på det problemet, säger Anders Norling.

På frågan om vad som ska hända med katterna om hemmets stängs säger Evy Möller.

– Vi får väl släppa ut dem. Men det kommer innebära att många av katterna fryser ihjäl, säger hon.

Mer läsning

Annons