Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jämtarna har lägst medellivslängd i landet

/
  • Vi är inte många – och vi har väldigt gott om plats i det här länet...Grafik: Kjell Nilsson-Mäki  Foto: jan andersson

I Jämtland och de övriga Norrlandslänen har vi lägst medellivslängd. Men kvinnorna lever några år längre än männen, med en medellivslängd på runt 82 år, jämfört med männens 78 år.

Annons

Men under den tid vi lever har vi i varje fall gott om plats, i Jämtland bor det runt tre invånare per kvadratkilometer.

Jämtland har dessutom störst andel äldre över 85 år. Bland kvinnorna är drygt fyra procent 85 år eller äldre, bland männen drygt två procent.

I Jämtlands län minskade befolkningen med två procent under 2000–2008. Det betyder att länet under den tiden tappade drygt 2 500 personer.

Under lång tid har det skett en förflyttning av befolkningen från glesbygdsområden till storstäderna.

Befolkningen i Sverige har ökat med drygt fyra procent mellan år 2000 och 2008. Men i den norra den av landet har befolkningen minskat.

Det visar en rapport från Sveriges kommuner och landsting, SKL.

Hur befolkningens sammansättning ser ut påverkar dessutom landstingens verksamhet. En äldre och sjukare befolkning kräver mer resurser än en ung och frisk befolkning.

Enligt hälso- och sjukvårdslagen har medborgarna rätt till en jämlik vård, vilket innebär att oavsett var du bor eller vem du är så har du rätt till en bra och säker vård.

Ett glesbygdslän som Jämtland med en liten befolkning som är spridd på en stor yta har alltså samma åtaganden som exempelvis Stockholmsregionen.

Generellt är det så att männen uppskattar sitt allmänna hälsotillstånd som gott jämfört med kvinnorna.

Så är det i hela landet enligt SKL:s rapport.

I vårt län är det 66 procent av kvinnorna och 67 procent av männen som tycker att de mår riktigt bra, det är nästan den lägsta siffran i hela landet.

Det betyder en hel del för landstinget och hur mycket dessa människor konsumerar i vård.

Men det finns även andra parametrar som påverkar länets vårdkonsumtion. Det handlar om socioekonomiska förutsättningar, här toppar Jämtland listan vad gäller antal vårdtillfällen.

Mellan åren 2005 till 2008 besökte varje länsbo vården fem gånger per år i snitt.

Om vi tittar på nettokostnaden per invånare 2008, exklusive tandvård, hemsjukvård samt omstruktureringskostnader är totalkostnaden per invånare 4,5 procent högre i vårt län mot genomsnittet som ligger på 19 786 kronor. Det innebär i kronor räknat drygt 890 kronor per person.

Det är primärvården som får dra det tyngsta lasset. Jämtland, Gävleborg och Norrbotten lägger en större del av kostnaden på primärvård jämfört med andra landsting.

SKL har i sin rapport kopplat konsumtion och produktivitet till befolkningsstrukturen för att se om det finns något samband.

De slår fast att Norrbotten, Västernorrland, Gävleborg, Jämtland och Värmland har en produktivitet som är lägre än riksgenomsnittet. Samma sak gäller konsumtionen, som också är lägre förutom i Västernorrland som ligger något över rikssnittet.

”Utifrån denna översiktliga jämförelse kan man alltså inte se samband mellan produktiviteten och befolkningsstrukturen”, skriver SKL.

Annons