Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jämtar riskerar att hamna hos kronofogden för obetald a-kassa

Hundratals jämtar och härjedalingar krävs på sina obetalda medlemsavgifter till a-kassan. Betalar de inte nu överlämnas kraven till kronofogden.

Annons

Avhoppade medlemmar i Byggnads a-kassa har en sammanlagd skuld på 14 miljoner kronor till förbundet.

För Kommunals a-kassa handlar det om totalt 17 miljoner.

Säkerligen ser det inte bättre ut hos de övriga förbunden heller. Det är sedan avgifterna till a-kassan höjdes för två år sedan som medlemmarna struntat i att betala medlemsavgiften.

Men fullt så enkelt är det inte att lämna a-kassan, enligt lagen måste det ske skriftligt och de måste även betala en uppsägningsavgift.

För Kommunal Z är det i dagsläget 122 medlemmar som fått kravbrev och riskerar att hamna hos kronofogden om de inte betalar.

Totalt är det 20 000 medlemmar i Kommunal i landet som struntat i att betala.

– Kommunals a-kassa har inget val. Vi måste kräva tillbaka de här pengarna eftersom staten i sin tur begär att pengarna betalas in, säger Kommunals tredje vice ordförande Anders Bergström till kommunal.se.

– Det är dessutom orimligt att de som är med i a-kassan ska betala för de som struntar i att betala.

Sedan avgifterna höjdes har Byggnads tappat runt 15 000 medlemmar.

Nu har Byggnads medlemmar fått kravbrev men Gunnar Dahlberg, kassaföreståndare på Byggnads, tror att medlemmarna kommer att betala.

– Jag har svårt att tro medlemmarna vill riskera att hamna hos kronofogden och få betalningsanmärkning för att de är skyldiga runt en tusenlapp, säger han. Men det finns förstås de som redan har betalningsanmärkningar och skiter i allt.

Han säger också att några krav har tagits bort, bland annat har skulden avskrivits för dem som har avlidit trots att de finns möjlighet att ställa krav på dödsboet.

– Många av dem som valde att gå ur för de tyckte det blev dyrt var de äldre, runt pensionsåldern, säger han.

Avgiften till Byggnads ligger i dag på 425 kronor, 300 kronor av dessa är arbetslöshetsavgiften sedan en finansieringsavgift som ska in till staten.

– Vi har sedan ungefär en 50-lapp kvar som ska räcka till löner och drift av system. Det mesta går till ”han med hästsvansen” (finansminister Anders Borg, LT:s anm).

Som mest kan en medlem vara skyldig tre månadsavgifter och då handlar det för Byggnads del om 1 100–1 200 kronor.

– Kanske kommer en handfull av Byggnads medlemmar i Jämtland att hamna hos kronofogden för att de är skyldig a-kassan pengar, inte fler, säger Gunnar Dahlberg.

Annons