Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jämställdheten på högskolan behöver utvecklas

/
  • Pia Sandvik Wiklund ska föreslå åtgärder för att göra högskolan mer jämställd. Foto: Håkan Luthman

Högskoleverket anordnade härom dagen ett seminarium om jämställdhet i högskolevärlden på Mittuniversitetet i Östersund.

Annons

Pia Sandvik Wiklund leder en regeringstillsatt delegation som ska föreslå åtgärder för att göra högskolan mer jämställd. På jämställdhetsseminariet på Mittuniversitetet talade hon på ämnet ”Att främja jämställdhet i högskolan”. Hon ser ojämlikheten på universiteten som en del av ett könsdelat samhälle.

– Nästan hela arbetsmarknaden är uppdelad i kön. På så vis ser högskolan ut som resten av samhället, säger hon.

De problem som är specifika för högskolevärlden handlar framförallt om en tydlig könsuppdelning i olika utbildningskategorier. 60 procent av högskoleeleverna är kvinnor och de dominerar sju av nio utbildningsområden. Samtidigt är det få kvinnor som söker sig till tekniska utbildningar och inom naturvetenskapen blir kvinnorna allt färre. Trots att så många kvinnor studerar vid högskolor och universitet är det få som går vidare till forskarverksamhet.

Bara 18 procent av professorerna är kvinnor.

– Många kvinnor blir doktorander men försvinner sedan någonstans längs forskarbanan, säger Pia Sandvik Wiklund.

Jämställdhetsdelegationen ska förutom att föreslå åtgärder också fördela 60 miljoner kronor till positiva initiativ på landets högskolor och universitet.

Pia Sandvik Wiklund säger att det finns positiva jämställdhetsprojekt runt om i landet men att mycket ännu återstår att göra för att förändra högskolornas grundinställning till problemen.

– Ofta har man sett det som ett rekryteringsproblem, ”hur får vi fler tjejer att söka till teknikutbildningarna”. Men problemen går djupare än så. Det är de bakomliggande strukturerna man måste jobba med, säger Pia Sandvik Wiklund.

Annons