Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jakthund dog - släpades efter bil

/

- En fasansfull syn som har fastnat på näthinnan så fort jag blundar.
Så berättar ett ögonvittne till den tragedi som drabbade ett jaktlag i östra delarna av länet i förra veckan. En av jägarna glömde bort att han kopplat sin hund i bilens dragkrok och enligt uppgift släpades efter bilen i drygt två mil.

Annons
Det var i slutet av förra veckan som en av lagets medlemmar skulle avsluta dagens jakt. Han var bland de sista som kom fram till parkeringen och medan han pratade med en annan jägare satte han fast hunden i dragkroken. När så bilen var lastad och kamraterna sagt hej till varandra satte sig jägaren i bilen och for hem. Bakom sprang hunden med så länge han orkade.
Efter dryga två mil kom jägaren på var hans hund var och stannade. Då var hans trogna jaktkamrat död sedan länge.
- Jag hoppas att jägaren sover dåligt på nätterna, säger ögonvittnet som LT har pratat med. Vi försökte på alla sätt att få honom att stanna. Jag sprang efter bilen och viftade med händerna men föraren bara fortsatte. Det var fruktansvärt att se den stackars hunden som hängde bakom bilen.
Ögonvittnet stannade sedan en annan bil och försökte få föraren att köra ikapp jägarens fordon, men det har tydligen inte lyckats.
När tragedin blev känd i övriga laget ställdes jakten dagen efter omedelbart in.
- Det här är så oerhört så att man inte kan ta det till sig, säger en av lagets jägare. Det skvätter skit på hela jägarkåren när en sådan här sak händer.
- Det här är lika allvarligt som att sikta på en jaktkamrat med ett osäkrat gevär, menar en annan av lagets medlemmar.
Nu hoppas resten av jaktlaget att jägaren har mod nog att anmäla sig själv till polisen.
- Det skulle vara bäst för alla om det blev offentligt vilket lag och jägare det handlar om. Annars är det lätt hänt att det blir ryktesspridning, säger en av lagkamraterna.
Kriminalinspektör Andrew Sörensson vid Östersundspolisen säger att han blir lika bestört varje gång han hör talas om att någon har glömt att de bundit sin hund i bilen.
- Brottet är djurplågeri och otillbörligt lidande, säger han. Jag kan inte nog påpeka att man aldrig någonsin får binda ett djur vid bilen. Sätt fast kopplet i ett träd, buske eller någon sten, men aldrig i dragkroken.
Sörensson säger också att de få gånger någon hund har överlevt, så har man fått avliva den ändå, på grund av skadorna.
I slutet av september hade LT en artikel, där Anna-Britta Borg-Sundin från Gålön utanför Gällö, såg en hund som släpades efter en bil. Även då tror man att det var en jakthund.
LT har sökt den aktuelle jägaren, men han har avböjt att kommentera händelsen.

Mer läsning

Annons