Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jakt på fiskmås ska skydda ripor

/

Antalet fiskmåsar i fjällen har ökat så mycket att frågan om skyddsjakt blivit aktuell inom länsstyrelsen.

Annons

Fiskmåsarna bedöms ha minskat föryngringen av dalripa drastiskt på vissa ställen och parasiter i fjällfisk sprids numera till flera fjällsjöar.

Rennäringsfunktionen inom länsstyrelsen ansöker därför om skyddsjakt på fiskmås hos – länsstyrelsens naturförvaltning.

– Skälet är för att se om vi kan påverka ripföryngringen. Vi vet inte hur stor påverkan måsen har på riporna men vi vet att den äter ägg och tidiga kycklingar och att måsen ökar i antal hela tiden i fjällen, säger Jan Andersson på länsstyrelsens rennäringsfunktion.

Skyddsjakten är tänkt att prövas inom Tossåsens sameby, från maj till slutet av juli.

Jakt på fiskmås är normalt tillåten från augusti men då har de flesta måsar lämnat fjällen och kontroll av fiskmåspopulationer måste därför ske tidigare.

– Vi vill pröva att begränsa måsarna på några ställen och se om vi får en bättre föryngring av riporna där, säger Jan Andersson.

– Visar det sig vara framgångsrikt får vi ta en fundering på längre sikt hur man i så fall ska göra.

Observationer och egna inventeringar finns med i underlaget. Efter genomförd skyddsjakt ska resultatet jämföras med områden där måsen inte har begränsats.

Årets ripjakt är som LT tidigare skrivit inställt på grund av mycket dålig tillgång på ripa.

Tillgången påverkas av kortsiktiga och långa trender.

Rödräv och fiskmås har blivit allt vanligare i fjällen. Det betraktas som en långsiktig trend med arter som äter ripor, vilket i förlängningen bidrar till att sänka medelvärdet för förekomsten av ripor.

– Där har vi en underliggande långsam förändring. Måsen väljer mellan olika saker. Ju fler måsar desto fler incidenter där de äter upp en ripkull på olika stadium, säger Jan Andersson.

En annan sida av måsarnas utbredning är fiskparasiter som påminner om ägg och sprids med måsskit till fjällsjöar.

– Det finns en uppfattning om att parasiter dykt upp i fjällsjöar och etablerat sig där man förut inte sett till parasiter i fisken, säger Jan Andersson.

– Framförallt genom rapporter från personer som fiskar i olika fjällsjöar, och varit där lång tid tillbaks, har vi fått indikationer på det här.

Parasiterna sitter i köttet som mask eller som små vita knutar längs ryggraden på fiskarna.

Mer läsning

Annons