Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jägarförbund: Etappmålet med 200 vargar är nått

Björnen är numera spridd på två tredjedelar av landets yta. I och med att arten förökar sig snabbt, så blir attacker mot människor allt vanligare. Björnen är ett reellt hot för jägare med hund. Vargen har också förökat sig snabbt och finns numera även i Småland. Båda rovdjuren har nått ett större antal än riksdagen beslutat om.

Annons
Björnen går ofta till angrepp i samband med jakt med hund. Sedan år 1977 har björn attackerat människa vid 26 tillfällen, varav 19 i samband med jakt. De flesta tillbuden har skett under 2000-talet, eftersom stammen blivit mycket större.
Angreppen har i två fall slutat med dödlig utgång, år 2004 i Jokkmokk och år 2007 i Valsjöbyn Jämtland. Jakthund var inblandad vid båda tillfällena. Ytterligare 25 personer har skadats i björnattacker med allvarliga skador på överkroppen, som följd.
Det visar en studie av Sveriges lantbruksuniversitet SLU, Rovdjurscentret De Fem Stora, och Skandinaviska björnprojektet.
_ Man ska ha en väldig otur, om björnen anfaller. Om man jagar i områden med björn ska man vara extra försiktig när hunden skäller ståndskall. Under de senaste 30 åren har förhållandevis få människor skadats.
– För bärplockare, joggare och andra besökare i skogen, är faran mycket liten, säger Glenn Mattsing, biolog Rovdjurscentret De Fem Stora i Järvsö.
Forskning visar att det är mycket vanligt att björnar och människor rör sig i närheten av varandra. Mötena sker ofta, utan att människor märker det. Björnens normala beteende är att hålla sig undan.
– Djuret är fredligt. De gånger de går till anfall är lätt räknade.
Det finns ungefär 3 000 björnar i vårt land – att jämföra med 130 individer år 1930.
Stammen sprider sig snabbt och ligger långt över riksdagens miniminivå på 1 000 individer eller 100 reproducerande honor. De senaste siffrorna visar att antalet individer ökar med knappt fem procent per år, jakten inräknad.
Jakten i år innebär att 233 björnar får skjutas, betydligt färre än vad Svenska Jägareförbundet föreslagit.
– Björnstammen har inte varit så stark sedan medeltiden. När stammen växer och angreppen på människor ökar, stärks den negativa attityden till björn, säger förbundsordförande Torsten Mörner.
Men det är inte bara björnstammen, som växer sig starkare och starkare.
– Vargstammen ökar mycket snabbt. Vi vill minska antalet i framförallt Mellansverige, uppger Torsten Mörner.
Vargen har nu spritt sig ända ner till Astrid Lindgrens Småland, konstaterar förbundet, som i en skrivelse till Miljödepartementet påpekar att stammen nått det etappmål riksdagen beslutat om – det vill säga 200 individer.
– Det är hög tid att besluta om nya mål för rovdjurspolitiken och det är bråttom. Snart föds nya vargkullar. Vi vill att regeringen snabbt vidtar åtgärder, som begränsar tillväxten, förklarar Torsten Mörner.
Jägareförbundet framhåller att "man bör omedelbart anamma rovdjursutredningens förslag om ett tillfälligt stopp, under en treårsperiod, för vargstammens tillväxt".
Den svenska jakttraditionen hotas, eftersom vargen attackerar och dödar ett stort antal älgar varje år, samt hundar och andra tamdjur i så stor omfattning att meningsfull jakt inte kan bedrivas.
Tre hundar dödades nyligen i närheten av Uddevalla.
– Nu ligger ansvaret hos Miljödepartementet, att agera och ge Naturvårdsverket mandat att tillåta jakt liknande den som finns för lodjur och björn. Beslut bör tas innan vi tappar kontrollen totalt, menar Torsten Mörner.

Mer läsning

Annons