Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Jag visste inte att han anmält mina uttalanden”

/
  • Studentprästen Ruth Törnqvist är både arg och ledsen över att kyrkohgerden Gunnar Prytz vände sig till biskopen utan att berätta det för henne. Törnqvist jobbar numera inte i Östersunds församling.Foto: håkan luthman

– Jag visste inte ens att mina uttalanden var anmälda. Gunnar borde väl ha pratat med mig innan anmälan gick till biskopen och domkapitlet.

Annons

Det säger Rut Törnkvist efter det att hennes förre chef, kyrkoherde Gunnar Prytz, sett till att hennes uttalanden i Länstidningen gått till domkapitlet för prövning.

LT kunde berätta om detta i gårdagens tidning.

Rut Törnkvist är både arg och upprörd över att Gunnar Prytz gick till biskopen i hopp om att hon skulle få repressalier då hon, enligt honom, brutit mot prästlöftena och Codex Ethicus.

Hon har också fått utstå mycket eftersom hon vågat kritisera kyrkan öppet. Hon står för varje ord hon sagt i Länstidningens artikel.

– Gunnar Prytz slår hårt, han hotar och kallar till samtal som man aldrig vet vad de rör sig om, suckar hon.

Hon pratade i artikeln om toppstyrning och kontrollbehov från sin chef, något som gjorde att hon inte orkade jobba kvar längre.

I anmälan till biskopen skriver Gunnar Prytz att skyddsombudet Sten Bylin sagt att Ruth Törnkvist påståenden i LT saknar saklig grund och att församlingen har handlat helt enligt de avtal och regler som gäller.

Hur ser det ut arbetsmiljömässigt för prästerna i Östersunds församling? Många slutar för att de inte längre orkar vara kvar.

– Jag kan bara konstatera att när det gäller hur själva omorganisationsarbetet har drivits har församlingen skött det i relation till oss som fack och skyddsombud på ett riktigt sätt, säger Sten Bylin som är facklig företrädare. Där kan inte jag på något sätt framför någon kritik.

Men Stig Bylin avfärdar att han, enligt Gunnar Prytz brev till biskopen, skulle ha sagt att Rut Törnkvist påstående saknar grund.

– Jag har sagt att inte finns något att anmärka på när det gäller församlingens sätt att hantera omorganisationen, det är vad jag har sagt och det står jag för.

– Jag vill inte ha några synpunkter utifrån den massmediala uppmärksamheten, vad jag kan tycka är att det alltid är tråkigt när det blir den här uppmärksamheten på något som inte är bra.

Ändå säger han att hans uppfattning är att församlingen nu försöker göra allt vad de kan för att få en fullgod arbetsmiljö, för alla mår inte bra i omorganisationen.

– De är på väg i rätt riktning och gör allt för att tillmötesgå de anställdas önskemål.

– Jag tror att de anställda kommer att få en möjlighet att framföra sin uppfattning framför allt då vi är helt överens med arbetsgivaren att göra en utvärdering av arbetsmiljön i form av en enkät.

Att det varit turbulent kring omorganisationen är ingen hemlighet och från fackligt håll har de sagt att en rejäl utvärdering är nödvändig. Arbetsgivaren har redan påbörjat det arbetet.

Mer läsning

Annons