Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Jag minns inte när jag fick vidareutbildning sist”

/
  • Ingrid Pedersén har jobbat över 20 år inom barnomsorgen och säger att hon knappt minns när hon fick gå en kurs eller vidareutbildning senast.  Foto: Håkan Luthman
  • Ingrid Pedersén har jobbat över 20 år inom barnomsorgen och säger att hon knappt minns när hon fick gå en kurs eller vidareutbildning senast.

Personal på Campus förskola i Östersund tycker inte att kommunens beslut att avstå Förskolelyftet verkar vara särskilt klokt.

– Det är många som skulle vilja läsa upp sin kompetens, säger Anneli Hansson.

Annons

Ingrid Pedersén har jobbat många år som förskollärare inom barnomsorgen i Östersunds kommun. Sedan något år tillbaka är hon på Campus förskola.

Hon minns inte när hon senast fick någon form av vidareutbildning.

– Det är alltid stimulerande att få nya kunskaper men här i kommunen verkar det inte finnas några pengar till förkovring överhuvudtaget.

Hennes kollega Anneli Hansson skulle själv kunna tänka sig att utbilda sig inom ramen för Förskolelyftet om hon haft möjlighet.

– Jag tycker det är synd att man från kommunens sida inte tar chansen när det finns pengar. Att låta personalen få vidareutbilda sig skulle på sikt kunna höja statusen inom yrket, säger hon.

Även från Lärarförbundets sida finns kritik mot kommunernas ovilja att stötta en satsning som skulle höja kompetensen för förskolepersonalen.

– Det är särskilt viktigt att ta en sådan här chans i den här delen av Sverige. De som bor i Stockholm och andra storstäder har ju helt andra möjligheter att gå kurser eller delta i föreläsningar för att hålla sig ajour. Här finns ju inte den möjligheten på samma sätt, säger Berit Eskilsson som är styrelseledamot i förbundets lokalavdelning Östersund.

Att kommunerna just nu har för dålig ekonomi för att låta personalen delta i Förskolelyftet köper hon inte.

– Östersunds kommun är nästan sämst i landet när det gäller satsningen Lärarlyftet och ekonomin har ju inte varit så här dålig hela tiden.

Berit Eskilsson tror att strategin att inte låta personalen förkovra sig är mycket dålig på lång sikt och att det kan urholka intresset för människor att vilja jobba i barnomsorgen.

Mer läsning

Annons