Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Jag är häpen över allt smusslande inför auktionen”

/

Auktionen av finansmannen Maths O Sundqvist koncern Skrindan rycker allt närmare. Auktionsförfarandet kritiseras av advokat Rolf Åbjörnsson, erfaren konkursförvaltare som föreslagit Riksgälden en annan lösning.

Annons

I går gick tidsfristen ut för de som vill vara med och bjuda. Om det blir någon budgivning den 17 mars återstår att se.

– Åtta har anmält sig till auktionen. Det är en blandning av media och jurister.

– Men vi vet inte om de företräder någon intresserad köpare, säger Andreas Koch, informationschef på Carnegie.

Som LT tidigare skrivit har Maths O Sundqvist och gamla Carnegie erbjudit statliga Riksgälden förslag till en uppgörelse, som innebär att han kan fortsätta som företagare i Skrindan utan att äga koncernen.

Hela Skrindan skulle åka in i gamla Carnegie & Co med fastigheter och allt.

Men det ser kärvt ut även på den fronten för Maths O.

– Det där är inget som har nått mig, säger Arne Berggren, vd på Valot Invest som förbereder auktionen åt Carnegie.

Advokat Rolf Åbjörnsson som är styrelseordförande i gamla Carnegie & Co har haft direktkontakt med Riksgäldens chef Bo Lundgren i frågan.

– Men jag har inte hört någonting, tyvärr. Det är obegripligt att inte ta vårat förslag till lösning, säger Rolf Åbjörnsson.

Enligt honom innebär lösningen att alla juridiska och ekonomiska tvister kan klaras ut. Riksgälden – och därmed skattebetalarna – kan hållas skadeslösa.

Efter att Riksgälden tog över Carnegie såldes banken till nya ägare. Rolf Åbjörnsson konstaterar att Riksgälden då fick merparten av sin ersättning för sin fordran på gamla Carnegie.

Men Riksgälden har behållit sin fordran på Maths O Sundqvist privata miljardskuld till banken. Skrindan utgör säkerhet för lånet.

Vad säger du, blir det auktion på Skrindan nu?

– Jag har grubblat på hur man ska se på en auktion av Skrindan.

– Jag undrar om det blir en korrekt auktion i så fall eller om den går att angripa.

– Den förs fram utan genomlysning och fair information, säger Rolf Åbjörnsson.

Han konstaterar att Carnegie vid ett auktionsförfarande av Skrindans tillgångar är skyldiga att i detalj redovisa vad det är banken tänker sälja.

– Auktionen är inte lagligen giltig annars.

– Jag är häpen över allt smusslande och att allt inte redovisas, säger Rolf Åbjörnsson.

– Och att svenska staten håller på så här gör en fruktansvärt upprörd.

Carnegie har inte lämnat ut värderingsrapporten om Skrindan inför auktionen. Förhoppningen har varit att de som vill bjuda ska skaffa sig en egen uppfattning om marknadsvärdet.

Läget för Skrindan ger intryck av att flera kuskar vill köra, men ingen har tillgång till hela kartbilden inför den fortsatta färden.

Enligt Rolf Åbjörnsson pågår underhandskontakter på olika nivåer om Skrindan. Vilka som är tongivande i samtalen vill han inte närmare gå in på mer än att ”det snackas hit och dit” i stort sett dagligen.

Samtidigt rycker en auktion allt närmare.

Enligt den lösning Carnegie tidigare lagt fram går Maths O skuldfri ur alltsammans, genom att skriva på ett avtal där banken tar över Skrindan, något som Maths O hittills inte gått med på. Enligt Carnegie återstår i det läget ett auktionsförfarande där marknaden bjuds in att bestämma priset på den högt belånade Skrindan.

Mer läsning

Annons