Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Internet på bussfärden ska få resandet att öka

/
  • För att nå målet med en fördubbling av resandet med bussar fram till 2012 satsar nu Länstrafiken i Jämtland på gratis internet för sina resande.

Kollektivtrafikbranschen har kaxigt utlovat en fördubbling av resandet med bussar och tåg i hela landet fram till 2020. Gratis internet på långfärdsbussarna kan vara ett lockbete.
- Det behövs kvalitetsfaktorer för att öka resandet, säger Nils Harvard, vd på Länstrafiken i Jämtland.

Annons
Dubbelt så många ska välja kollektivtrafiken om tolv år.
Det lovar kollektivtrafikbranschen i Sverige. Frågan är hur buss- och tågföretag ska nå dit?
Länstrafiken bjöd på måndagen in berörda trafikansvariga på kommuner, landsting och transportföretag för en dags seminarium om hur kollektivtrafiken ska förändras för att locka fler.
En alldeles rykande färsk undersökning från konsultföretaget Kairos future konstaterar att "tid är hårdvaluta" i resebranschen.
- Men tiden är också en riskfaktor för kollektivtrafiken, säger konsulten Johanna Danielsson.
- I dag pratar vi allt mer om avstånd i minuter, inte i kilometer.
Enligt undersökningen "Nya krav på morgondagens kollektivtrafik - resenärens perspektiv" är norrlänningen mindre nöjd med buss- och tågtrafiken än storstadsbon.
Som exempel pekas på att bara 23 procent av västernorrlänningarna är nöjda med kollektivtrafiken. Detta i jämförelse med stockholmarna där 64 procent säger sig vara tillfredställda.
- Den största utmaningen för att öka resandet är leveranssäkerheten; att bussen kommer i tid. Och hur man kan använda tiden i bussen. Ett sätt är underhållande tid på bussen, säger Johanna Danielsson. Där är länstrafiken redan på god väg.
- Vi har sedan ett halvår tillbaka gratis internetuppkoppling för resenärerna på Umeåbussarna, säger Nils Harvard, vd på Länstrafiken i Jämtland.
Nu ska länstrafiken satsa på ännu fler bussar med internet.
- Det handlar om 20 till 25 bussar som kör de tunga linjerna i länet. Det vill säga de bussar som går en timme eller längre. Vi gör en upphandling just nu och räknar med att vara igång under hösten.
Annons