Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Internationella program ger fler studenter till Miun

/
  • ”Jag trivs jättebra här, det är så lugnt och skönt och Sverige är bra på miljöteknik”, säger Saloume Bazyan. Hon läser ett internationellt program inom ekoteknik på Mittuniversitetet i Östersund.  Foto:  ULRIKA ANDERSSON

Allt fler från andra länder kommer till Sverige för att studera på universitet och högskolor. Mittuniversitetet är inget undantag. Saloume Bazyan är en av skolans internationella studenter.

Annons

Hon läser programmet Ekoteknik och hållbar utveckling, en internationell magisterutbildning som funnits på Mittuniversitetet sedan hösten 2004.

– Jag har varit här i sex månader och ska plugga här i två år. Men jag trivs väldigt bra så jag kan tänka mig att stanna här efter det. Det är så lugnt och skönt här i Östersund, säger Saloume Bazyan.

Hon är från Iran och att studera i ett annat land ger bra status i hennes hemland, berättar hon. Sverige har rykte om sig att vara bra på miljöfrågor och ekoteknik och hon hittade utbildningen via internet.

Läsåret 2008/2009 fanns drygt 500 utländska studenter på Miun.

– Det pekar uppåt och blir fler, säger Linda Vikström, internationell handläggare på universitetet.

Sedan mitten av 1990-talet har antalet inresande studenter till Sverige ökat påtagligt konstaterar Högskoleverket i sin årsrapport för 2009.

De senaste åren har det kommit allt fler studenter från Asien till Sverige, det syns också i statistiken för Mittuniversitetet. 2008/2009 gick 100 så kallade freemover-studenter från Asien på Miun. Freemover innebär att studenterna själva ordat med sina studier och inte deltar i något utbytesprogram.

Ytterligare tio studenter från Asien studerade på Miun genom något utbytesprogram samma läsår, enligt siffror från SCB. Andelen som studerar i Sverige via ett utbytesprogram blir också fler, det har fördubblats de senaste tio åren.

Mittuniversitetet erbjuder fler internationella program nu än tidigare.

– Höstterminen 2008 hade vi bara ett internationellt program, höstterminen 2009 hade vi åtta program. Längden på programmen varierar mellan ett och tre år, säger Linda Vikström.

Ännu så länge har inte Sverige några avgifter för internationella studenter, men regeringen har flaggat för att det ska ändras.

– Vi vill ha utländska studenter och därför håller vi bland annat på att se över vår internationella marknadsförning, säger Linda Vikstsröm.

Mer läsning

Annons