Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Insamling ska ge ytterligare en strålkanon till Sundsvall

/
  • Roland Östling från prostatacancerföreningen Träpatronerna i Sundsvall träffade Lennart Lindow från Jämtgubben i går för att prata insamling till ytterligare en strålkanon i Sundsvall. Foto: Håkan Luthman

Landstinget i Jämtland skulle kunna spara 100 000-tals kronor om prostata- och bröstcancerpatienter kunde strålbehandlas i Sundsvall i stället för i Umeå. Samma gäller förstås för patienterna i Västernorrland.

Annons

Nu har cancerföreningarna i Västernorrland startat en insamling för att få ytterligare en strålkanon till Sundsvall. Hittills har de lyckats få ihop 1,2 miljoner.

Nu tänker även föreningarna i Jämtland ta upp kampen.

– Vi bestämde oss för att starta ett projekt för att få ytterligare en strålkanon till Sundsvall i första hand av humanitära skäl, säger Roland Östling som är vice ordförande i prostataföreningen Träpatronerna i Västernorrland.

– Många blir borta från sina familjer under fem-sex veckor, med hemgång under helgerna, när de ska strålas i Umeå under 10-15 minuter per dag.

Anders Lundström från Östersund tillhör de lyckligt lottade som har fått strålning i Sundsvall på grund av att hans fall var lite komplicerat så det har behövts ett samarbete mellan Östersund och Sundsvalls sjukhus.

– Det är faktiskt inte bara djur- eller partnerlösa män som får prostatacancer, säger han. Det är skönt att få komma hem på kvällen.

Han åkte tur och retur med Mittlinjen från Östersund till Sundsvall för strålbehandling och tycker det har fungerat väldigt bra.

Nu vill Jämtgubben och dess ordförande Lennart Lindow att även jämtlänningarna hänger på insamlingen.

– Det är angeläget för oss också att få nära till strålbehandling, säger han. Vi har medvetet legat lågt, vi måste få ut budskapet innan vi börjar med en insamling.

– Nu ska vi börja arbetet med att lobba mot landstingspolitiker, men det är viktigt att det inte blir kontraproduktivt.

Både Jämtgubben och Träpatronerna, slår i varje fall fast, att frågan om ytterligare en strålkanon till Sundsvall kommer att bli en fråga i valrörelsen.

– Vi kommer att pressa på den här frågan, säger Roland Östling. I Sundsvall går strålkanonen i skift över sin kapacitet i dag, men landstingsrådet ställer sig kallsinnig till idén om ytterligare en, detta trots att vi har läkare, sjukhusdirektör, onkologer och urologer med oss.

En strålkanon kostar runt 20 miljoner och ska då vara betald på fyra år, enligt Roland Östling. Men han säger att Universitetssjukhuset i Umeå är helt emot att det ska köpas in ytterligare strålkanon till Sundsvall.

Under 2007 behandlades 100 patienter från Jämtland i Umeå vilket kostade 2,3 miljoner kronor exklusive vårdhotellets 1 800 gästnätter.

Med hjälp av insamlingen hoppas cancerföreningarna kunna hjälpa landstingen att köpa ytterligare en strålkanon. Blir det inget av, kommer inte pengarna att hamna i ett stort svart hål, de som satsat stora pengar får tillbaka dem medan övriga summor kommer att gå till bröst- och prostatacancerforskning.

Fotnot: Vill du veta mer www.stralkanon.se

Mer läsning

Annons