Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingvar Anderssons idol har gått ur tiden

/
  • Ingvar och Maria Andersson berättar minnen från besöket av Ingemar Johansson, då han åt smörgåstårta hemma i deras lägenhet på Körfältet i Östersund.
  • ”Ingemar Johansson var den största människan jag har träffat någonsin”, säger Ingvar Andersson i Östersund om sin stora idol.

– Ingemar Johansson var den största människan jag någonsin har träffat. Det säger Ingvar Andersson i Östersund som varje år den 26 juni sedan 1959 har tagit på sig vit skjorta och slips och köpt tårta.

Annons

Allt för att fira dagen då Ingemar Johansson blev världsmästare i boxning.
I fredags dog Ingvar Anderssons stora idol.
– Har det varit stort att fira den dagen förut blir det ännu större nu, säger han med vemod. Ingemar Johansson har faktiskt följt mig i över 50 år.
Ändå säger han att det kanske var skönt för honom att somna in eftersom han varit sjuk så länge.
– Ingemar Johansson kom in tidigt i mitt liv efter att jag sett en boxningsbild i en tidning. Jag var 11 år första gången jag fick träffa honom sedan har vi setts när han besökt länet.
Ingvar Andersson har vistats på sjukhus väldigt mycket i sitt liv och han berättar hur han som 8-åring låg i Uppsala och som terapi gjorde tavelramar av plastband. I dem satt han en bild på Ingemar Johansson och en bild på Floyd Patterson.
– Varje kväll boxade jag ner Floyd, säger Ingvar Andersson och skrattar.
– När jag sedan fick träffa Ingemar första gången i Genvalla då fick jag inte fram ett ljud. Han kom fram till mig där jag satt i rullstolen och sa på bred göteborgska ”haj på daj du, roligt att träffas”.
Ingvar Andersson tror att någon berättat vilken stor idol boxaren var för honom.
Men sedan gick blygheten över. Ingemar Johansson tränade exempelvis i Vålådalen inför Vasaloppet ett år och då fanns Ingvar Andersson där.
Sedan har de som sagt mötts när Ingemar Johansson har besökt länet, senast var det hösten 1992.
– Då gick han mannekäng på Domus i Östersund och jag frågade om jag fick bjuda på smörgåstårta hemma hos mig och Ingemar tackade ja.
– Ledningen och Ingemars fru Edna tyckte inte att han hade tid med det, men Ingemar sa bara att detta skulle han genomföra och så blev det.
Men Ingvar Andersson säger att han redan då märkte att Ingemar Johansson inte var sig riktigt lik, minnet sviktade.
Men besöket betydde mycket för Ingvar Andersson och LT var på plats som enda tidning och kunde berätta för läsarna om just detta tillfälle.
– Det var så typiskt Ingemar att verkligen bry sig om.
Sedan börjar Ingvar Andersson att rabbla resultat från boxningsmatcher, vem som vann och hur.
Det blev totalt 28 matcher, 26 segrar varav 17 på knock out och två förluster.
Ingemar Johansson var och förblir Ingvar Anderssons allra största idol.

Mer läsning

Annons