Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingrep mot yxman – får belöning på 10 000 kronor

/
  • Kalle Rosén belönades av Carnegiestiftelsen, utdelare var ordförande Gustaf Taube.  Foto: Ulrika Andersson

Kalle Rosén från Östersund fick i dag en belöning på 10 000 kronor av Carnegiestiftelsen med motiveringen att han räddat livet på flera personer med fara för sitt eget liv.

– Det känns hedrande, säger Kalle Rosén.

Annons

För exakt ett år sedan ingrep Kalle Rosén när en drogpåverkad man gick bärsärk med en yxa inne på Ica Kvantum i Östersund. Angreppet riktades först mot en anställd och sedan mot en kund som slogs ner. I dag fick han en belöning av Carnegiestiftelsen. De uppmärksammar mellan tre och sex vardagshjältar per år som har riskerat sitt liv när de har räddat livet på medmänniskor.

– Han är dagens hjälte. Det kunde ha slutat förskräckligt om han inte hade varit på plats, säger Carnegiestiftelsens styrelsenordförande Gustaf Taube.

Det har gått exat ett år sedan Kalle Rosén stoppade yxmannen på Ica Kvantum i Östersund. Men han har inte funderat särskilt mycket på händelsen.

– Jag har inte fokuserat på det. Men visst var det otäckt när jag var där men det känns bra att jag gjorde något, säger han.

När han såg mannen med yxan tvekade han inte utan ingrep omedelbart.

– Jag funderade inte ens. Själv försöker jag lära mina barn att inte slåss och så ser jag en man som går runt med en yxa. Självklart stoppar jag honom.

Kalle Rosén tycker att det är bra att vardagshjältar uppmärksammas.

– Vi måste hjälpa varandra i samhället. Nästa gång kanske det är jag som är i behov av hjälp.

Kalle Rosén fick att diplom, en guldklocka och en penningsumma och en nål med Carnegiestiftelsens emblem. Pengarna kommer passande.

– Jag och min sambo håller just nu på att flytta så de får gå till flytten, säger Kalle Rosén.

Sist någon från Jämtlands län fick en belöning var 2001, då gick den till Tobias Duberg och Victor Wallén, då 13 år, för att de räddade livet på en jämnåring pojke som höll på att drunkna i Ljusnan. För tio år sedan fick Mats Börrefors belöningen efter att han landat med sitt ultralätta flygplan på Hetögeln, vid Gäddede, och räddat tre personer som låg i vattnet.

Annons