Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inget åtal i stor härva om grovt skattebrott

Det blir inget åtal om grovt skattebrott mot en 35-årig företagare i länet som misstänktes för inblandning i en härva med osanna fakturor.

Annons

Åklagare Jan Tibbling beslutade i fredags att inte åtala 35-åringen som frias från misstankar om grovt skattebrott. Han räknar med att åtala två andra män i Stockholmsområdet för bokföringsbrott i samma härva.

– Utredningen omfattar fakturor på mer än 25 miljoner som handlar om personaluthyrning. Bolagen som skickat fakturorna ser mycket konstiga ut, säger Jan Tibbling.

Men därifrån till att det skulle handla om skattebrott med bluffakturor finns ett gap som inte gått att överbrygga.

– Någon faktura kan vara osann, andra inte och då kan vi inte bevisa brott bortom rimligt tvivel i sammanhanget, säger Jan Tibbling. De som ska ha skrivit fakturorna blir åtalade för bokföringsbrott eftersom de inte bokfört dessa.

Fem bolag i Stockholm som skickat fakturor till 35-åringens företag i länet har synats, under perioden 2005 till augusti 2007. I dessa företag återkommer hela tiden två män i olika ledande positioner.

– Enligt egna uppgifter har mannen i Jämtland köpt arbetskraft därifrån, konstaterar åklagare Jan Tibbling.

Skatteverket begärde i januari 35-åringens företag i konkurs, efter att ha påfört företaget extra skatt för bland annat avdrag för underleverantörskostnader, moms och arbetsgivaravgifter. Skattekraven uppgick till drygt 35 miljoner.

Konkursen föregicks av att Skattemyndigheten genomfört en revision i 35-åringens företag. Då bedömdes det att osanna fakturor förekom. Det ledde vidare till att Ekobrottsmyndigheten drog igång en omfattande förundersökning.

Verksamheten i 35-åringens företag utgjordes av uppdrag inom byggbranschen i Stockholm. Merparten av företagets omsättning under de tre år revisionen täcker har utbetalats till underentreprenörer.

Men Skatteverket kom fram till att ingen egentlig verksamhet verkar ha förekommit i de fem bolag som, i egenskap av underentreprenörer, fakturerat Jämtlandsföretaget.

Ur Skatteverkets revision: ”De omständigheter som framkommit visar klart att underentreprenörerna inte utfört de tjänster som är angivna på fakturorna, det vill säga någon uthyrning av personal till er har inte skett. Skatteverket anser att ni har haft egen personal som ni avlönat svart.”

Skatteskulden överklagades till länsrätten som i mars beslutade att påföra 35-åringens företag eftertaxering.

I länsrätten hävdade företagaren att bolaget fått ett flertal förfrågningar om att utföra mer eller mindre akuta uppdrag, i konkurrens med andra i den då överhettade Stockholmsregionen. I det läget valde man att begränsa sin egen personalstyrka och anlita bemanningsbolag som skickade de omtvistade fakturorna.

Skatteverket hävdade i länsrätten att det i och för sig är riktigt att det saknas utredning som visar att de här betalningarna återgått till Jämtlandsföretaget, eller till den 35-årige ägaren. Men man gjorde gällande att det inte behöver bevisas fullt ut.

Processen om skatterna fortsätter ...

– Skattedelen i det här ärendet har sin egen gång, säger åklagare Jan Tibbling.

– Skatteverket har upptaxerat mitt bolag enbart på indicier och spekulation, sa företagaren till LT i februari.

– Jag anser inte att det finns någon grund för upptaxeringen.

Mer läsning

Annons