Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen sänkning för konsumenten när mjölkframställningen bli billigare

Konsumenterna får betala när det blir dyrare att producera mjölk. Men när det blir billigare att framställa mjölk så leder det oftast inte till ett minskat pris för konsumenten.

Annons

Jordbruksverket har granskat mjölkpriserna de senaste tio åren. Analysen visar att konsumentpriset för mjölk, extra tydligt under de senaste åren, ökar när det blir dyrare att producera mjölken. Men när det omvända inträffar så ser det annorlunda ut.
Trots att mjölkpriset rört sig mycket upp och ner under 2007 och 2008 så har priserna förändrats olika beroende på vilket led man tittar på. När producentpriset ökade kraftigt från första halvåret 2007 till oktober 2008 så följde konsumentpriset med i uppgången och det blev dyrare att handla mjölk i butikerna. Men sedan oktober 2008 så har priset för mjölk sjunkit i producentledet. Mjölkpriset för konsumenten har däremot stått i princip stilla.
Jordbruksverket har inte analyserat exakt varför producentpriser och konsumentpriser följer varandra i uppgång men inte i nedgång. Däremot konstateras i studien att konsumentpriserna påverkas mycket av importen av mjölk medan producentpriserna även påverkas av exporten.

Mer läsning

Annons