Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen gjorde fel vid branden

/

Räddningsledaren kunde inte förutse att den stora branden på Divisionsgränd skulle uppstå. Den slutsatsen presenteras i en rapport som räddningstjänsten låtit göra.

Annons

Strax innan klockan 02.00 på natten den 19 februari larmas räddningstjänsten i Östersund till en lägenhet på Körfältet. På plats kan brandmännen konstatera att det handlar om en person som rökt i sin säng och att madrassen fattat eld. Men personen har själv släckt branden och brandmännen bär madrassen till balkongen. Under morgontimmarna uppstår en brand på samma balkong som sprider sig till husets vind. Hela vinden brinner upp och huset blir obeboeligt. Totalt får 24 lägenheter evakueras.

Efter händelsen fick räddningstjänsten kritik från flera håll eftersom den stora branden misstänks ha startat i madrassen som burits ut på balkongen. Jämtlands räddningstjänstförbund ger sitt systerförbund i Medelpad uppdrag att göra en utredning av händelsen.

I går kom rapporten och utredaren, ställföreträdande räddningschef Tomas Öhrn, anser att räddningsledaren inte haft anledning att tro att madrassen skulle börja brinna igen. Utredaren konstaterar att räddningstjänsten har haft koll på madrassen i cirka 35 minuter utan att kunna se något som tyder på pågående brand.

Räddningschefen på Jämtlands räddningstjänstförbund känner sig lättad efter rapporten.

– Det är naturligtvis mycket tragiskt det som hänt och den olycksaliga branden är ju ett faktum. Samtidigt är det en lättnad för oss inom räddningstjänsten att utredningen slår fast att ingen rimligen hade kunnat förutse att banden skulle ta sig igen, säger han i ett pressmeddelande.

Bengt Rådman, vd på Östersundsbostäder som äger det brandhärjade huset, säger att det efter rapporten inte längre finns anledning att leta syndabockar utan att ärendet nu får hanteras tillsammans med försäkringsbolaget.

Mer läsning

Annons