Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inga fritidsgårdar öppna för unga i Östersund

/
  • Lokalerna på Parkskolan ska fräschas upp innan den nya fritidsgården öppnar. Öppningen planeras till 1 februari, men fram tills dess har inte ungdomarna i centrala Östersund någonstans att vara.  Foto: Håkan Luthman

Ungdomarna i centrala Östersund har just nu ingen fritidsgård att gå till. Morenska villan och Dragonen har stängt sina verksamheter och den nya fritidsgården på Parkskolan har inte hunnit öppna.

Annons

Fyra fritidsgårdar skulle läggas ner i Östersund från och med årsskiftet. Ängsmon i Torvalla, Morenska villan i Odenslund, Östmans på Frösön och Dragonen på Körfältet. Som ersättning skulle en ny fritidsgård öppnas på Parkskolan.

Nu verkar det som om fritidsgården i Ängsmon slipper nedläggning. I slutet av förra året fick nämligen barn- och utbildningsnämnden 5 miljoner kronor extra ur kommunkassan. Pengarna föreslås bland annat användas för att driva fritidsgården i Ängsmon vidare under 2010.

Morenska villan och Dragonen har alltså redan stängt men den nya fritidsgården på Parkskolan har inte kommit igång ännu. Det är synd tycker Diana Lindgren som jobbar som fritidsledare på den nedlagda gården Dragonen.

– Har ungdomarna ingenstans att gå blir det lätt så att de skaffar sig andra vanor än att komma till fritidsgården. Om det är att hänga på stan så har de redan nu börjat med det och då måste vi kämpa för att få dem därifrån när den nya gården öppnar.

Diana Lindgren berättar att flera ungdomar besökt henne på Dragonen under den tid som personalen drivit barnverksamheten vidare och rensat ut lokalerna och att de är missnöjda med att den nya gården inte öppnat.

– Flera har skickat sms och frågat när det ska öppna, säger hon.

IFK Östersund har fått uppdraget att driva den nya fritidsgården. Olof Johansson blir föreståndare för den nya fritidsgården och han säger att det tagit tid att avveckla den förra verksamheten.

– Vi hade nog hela tiden räknat med att januari skulle bli en inkörsperiod. Officiellt ska vi öppna 1 februari och vi ska gå ut med information om det nästa vecka.

Mer läsning

Annons