Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inbrottsökning i Östersund

/

2008 blev ett glädjens år för inbrottstjuvarna i kommunen – i alla fall om man tittar på preliminära siffror från Brottsförebyggande rådet.

Annons

Men i Östersund är ökningen liten. 2008 anmäldes 48 inbrott i lägenheter och villor runt om i kommunen, till skillnad från 2007 då 43 inbrott anmäldes.
Även i riket i som helhet har inbrotten ökat från att 2007 ligga på 16 946 till 18 158 2008, en ökning på över 1000 anmälda inbrott.

Fler inbrott i småhus
Ungefär 75 procent av bostadsinbrotten anmäls enligt Nationella trygghetsundersökningen. Det flesta av de anmälda bostadsinbrotten har skett i småhus, en förklaring till det, skriver Brå, är att det är färre av de som bor i lägenhet än de som bor i hus som har en hemförsäkring och att försäkringsbolag kräver en polisanmälan för att betala ut ersättning för det man blivit bestulen på.

Semestertid bra för tjuven
Under året varierar antalet inbrott, flest inbrott sker under vintermånaderna och så i juli. Troligtvis hänger det samman med att många reser bort under de tiderna på året och att tjuvarna då passar på att slå till.

Fotnot: Observera att siffrorna för 2008 endast är preliminära.

Maria Gunnarsson
Nyhetsbyrån NAmedia

Mer läsning

Annons