Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Igenspikade rökluckor försvårar räddningen

/
  • Vid en brand på Prästgatan tidigare i år, var räddningstjänsten tvungna att slå in en ruta när rökluckan var igenskruvad. foto: Henrik Flygare

Rökluckor i bostadshus är ofta igenspikade eller övermålade, vilket kan försvåra räddningstjänstens insatser för att rädda liv ur brinnande hus.

– Det är fastighetsägarnas skyldighet att se till att rökluckorna fungerar, säger Niclas von Essen, brandingenjör vid skadeförebyggande avdelningen, räddningstjänsten Norra Jämtland.

Annons

Syftet med rökluckor är att räddningstjänsten snabbt ska kunna tömma trapphuset på rök. Oftast öppnas luckan med någon form av mekanik eller med en vajer och sedan kan brandförsvaret med hjälp av fläktar underifrån pressa ut röken.

I Rinkeby, där sju personer avled på grund av rökskador i lördags kväll, fungerade inte rökluckan. Först när elden släckts kunde brandmännen öppna rökluckan utifrån, med hjälp av en stegbil. Vid en brand i Östersund i våras försvårade en igenskruvad röklucka räddningsarbetet.

– Vi fick slå in en ruta i stället vilket försenade insatsen, säger Niclas von Essen.

Fungerande rökluckor är avgörande i bostadshus för att räddningsarbetet vid en brand ska gå snabbt och smidigt.

– Fungerar den inte måste vi antingen använda oss av en stege för att få ut människor eller försöka bryta upp rökluckan. Det tar onödigt mycket tid. Då kan det ta dubbelt så lång tid innan vi kan börja få ut människor ur huset, säger Niclas von Essen.

Han säger att det är vanligt att rökluckor målas över i samband med renoveringar, men samtidigt finns det många hyreshus där luckorna också fungerar perfekt.

Enligt lag har den som äger en fastighet ansvar för brandskyddssäkerheten och fastighetsägaren ska bedriva ett systematiskt brandskyddsarbete. Räddningstjänsten Norra Jämtland gör normalt ingen tillsyn av rökluckor.

– Vi har möjlighet att göra det men vi har inte tid. Däremot kontrollerar vi att fastighetsägarna själva utför brandskyddsarbetet, säger Niclas von Essen.

Fastighetsägarna ska kunna uppvisa hur ofta de kontrollerar rökluckorna och de är skyldiga att göra kontroller minst en gång per år.

Riksbyggen i Jämtland jobbar i sommar med att ta fram tydliga planer kring brandtillsyn för bostadsrättsföreningarna. Riksbyggen har inget eget ansvar för tillsynen och rökluckorna i bostadshusen, utan de endast förvaltar bostäder. Ansvaret ligger hos bostadsrättsföreningarna. Kenth Wretholm jobbar på Riksbyggen i Strömsund och han tror att det ofta slarvas med tillsynen av rökluckor.

– Det kan säkerligen vara en bortglömd detalj för många. Risken är också stor att rökluckorna vandaliseras, säger Kenth Wretholm.

Annons