Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Igelkottar som gör fler igelkottar – en sällsynt bild

/
  • Att få se en igelkott är inte vanligt i dessa dagar. Att få se dem para sig är ännu ovanligare.Foto: Jan Andersson

Det är inte bara människor som får vårkänslor i det fina men kalla majvädret som var den gångna helgen. I lördags satte två igelkottar igång med att göra ännu flera igelkottar på en villatomt i Valla på Frösön. Bara att få se en igelkott börjar att bli riktigt stort, sällsynta som de är. Att få se dem para sig är ännu större.

Annons

Det hela började med att hanen sprang efter sin hona och verkade vara väldigt intresserad. Honan i sin tur spottade och fräste när hannen kom för nära. Precis som hos människan alltså...

När hanen jobbat med övertalningen en bra stund fick han äntligen komma till skott. Med precision genomfördes akten. Det var bara att beundra hannen hur han kunde hitta rätt i djungeln av taggar. Efteråt låg de bägge och tog igen sig innan det var dags för en ny vända.

Så höll det på i tre–fyra omgångar innan det hela var över och de gick efter varann till nästa tomt.

Nu är det bara att vänta på nyfödda igelkottsungar. Det blir någonting att se framemot. Det är bara att börja att läsa sig till vad man kan mata små igelkottsungar med utan att de får ont i magen. LT tar tacksamt emot alla tips.

Annons