Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”IF Metalls uppgörelse om lönesänkning är en skandal”

/
  • Kalle Sivertsson, ordförande i Byggnads i länet, menar att det inte är fackföreningens uppgift att sänka lönen för de anställda. ”Våra medlemmar har kvar sina utgifter hur än det blir”, säger han.Foto: Mattias Modéen

– Uppgörelsen mellan IF Metall och Teknikföretagen är ingenting annat än en skandal.
Det säger ombudsman Carina Nilsson, skogs- och träfacket i Östersund.
– Genom det här beslutet slänger man ut de fackligt förtroendevalda till vargarna.

Annons

LT kunde i gårdagens tidning berätta om den historiska uppgörelsen mellan IF Metall och Teknikföretagen som innebär att företagen i stället för att varsla om uppsägning kan göra lokala överenskommelser om ledighet eller utbildning.

I gengäld sänks lönen med högst 20 procent, till 80 procent, under avtalstiden.

Men Carina Nilsson och hennes kollegor på skogs- och trä, Roger Johansson och Roland Eriksson, är mycket kritiska.

De menar att det inte finns någon som helst garanti för att de anställda får behålla jobben. Och blir de uppsagda får de lägre a-kassa, 80 procent av 80 procent av lönen, de tappar pensionspoäng och får lägre sjukpenning.

– Det blir med andra ord konsekvenser som inte parterna kan påverka, säger Roger Johansson. Nu ska löntagarna sänka sina löner medan cheferna tar emot bonus.

De säger att många medlemmar är upprörda.

Kalle Sivertsson, ordförande i Byggnads i länet, menar att det inte är fackföreningens uppgift att sänka lönen för de anställda.

– Vi har ställt krav på regeringen om exempelvis ROT-avdrag och annan stimulans utan att bli lyssnade på, säger han. Våra medlemmar har kvar sina utgifter hur än det blir.

– Byggnads kommer aldrig att gå med på någon lönesänkning.

Inte heller IF Metalls ombudsman Sven Olander är särskilt nöjd med uppgörelsen.

– Beskedet kom som en total överraskning för oss, vi vet ännu inte hur vårt folk kommer att reagera, säger han samtidigt som han försöker läsa på avtalet för att se vad det innebär för medlemmarna.

– Går det att rädda jobben under en period så är de kanske beredda att sänka lönen, säger han samtidigt som han konstaterar att det är skit att behöva göra det.

Det positiva är ändå att parterna lokalt måste komma överens om arbetsbristen och hitta en konstruktion till hur de ska jobba.

– Kommer de inte överens lokalt så blir det inget, det är grundregeln. Jag tror inte att någon ens vill diskutera den här möjligheten bland länets företag.

Skogs- och träfacket menar att den svenska fackföreningsrörelsen har varit unik i det avseende att de inte förhindrat nödvändiga rationaliseringar.

– Vi har räddat människor, inte jobb. En förutsättning har varit en generös arbetslöshetsförsäkring och möjligheten till arbetsmarknadsutbildning för att snabbt komma ut på arbetsmarknaden igen, skriver Per-Olof Sjöö, avtalssekreterare i skogs- och träfacket i ett pressmeddelande.

– Trots högljudda protester från fackföreningsrörelsen har regeringen genomfört försämringar i arbetslöshetsförsäkringen och kraftigt dragit ner antalet platser på arbetsmarknadsutbildningarna.

– Detta har varit ett stort avsteg från den svenska modellen och skapat otrygghet, vilket självklart ökar under kristider som vi upplever i dag.

Mer läsning

Annons