Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Hyrespengar går till Storsjöbad och Stortorg”

Hyresgästerna i Östersundsbostäder betalar flera hundra miljoner kronor till stora byggprojekt i Östersund.

Annons

– Det är orättvist. Hyresgästerna bekostar byggena två gånger; först genom kommunalskatten och sedan genom hyresavin, säger Anne-Christine Strömberg, Östersundsordförande i Hyresgästföreningen.

Hyresgästföreningen har fått nog och kräver att Östersunds kommun ser över det så kallade koncernbidraget som kommunägda fastighetsbolaget Östersundsbostäder tvingas betala till kommunen.

Enligt Hyresgästföreningen har hyresgästerna de senaste fem åren pytsat in 200 miljoner kronor till Östersunds kommun enbart via hyresintäkter.

– Det är pengar som går till att finansiera underhåll av gator, nytt Storsjöbad och ombyggnad av Stortorget, säger föreningens ordförande i Östersund, Anne-Christine Strömberg.

Hon anser att det är ett orättvist system där avkastningen istället borde gå tillbaka till Östersundsbostäder och till hyresgästerna.

– Hyresgästerna bekostar byggena två gånger.

Borde bidraget från Östersundsbostäder till kommunen vara lägre?

– Ja, egentligen borde det inte vara något bidrag alls.

Problemet, enligt Hyresgästföreningen, är att renoveringsbehovet i lägenheterna ökar. Samtidigt kan Anne-Christine Strömberg inte peka på något specifikt område som är akut.

– Det finns på många områden. Efter det att Östersundsbostäder har fått en ny ledning måste jag säga att det har blivit bättre, men det borde gå fortare från beslut till åtgärd.

Annons