Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hur påverkas du av mörkret?

/
  • Julia Berg Bring, 16, Östersund:– På morgnarna känner jag verkligen av att det är mörkt. Jag försöker att vara aktiv, jag spelar fotboll och då får man energi.Linda Strandberg, 16, Östersund:– Jag tycker det är mysigt när det är mörkt men det är naturligtvis lättare att kliva upp på morgonen under sommaren. Jag tycker det är bra att umgås med vänner så mycket som möjligt så blir man piggare.
  • Ketty Nyström, 67, Östersund:– Jag tycker det går bra. Jag tänder alla ljus jag har hemma, då jag bor centralt försöker jag även ta en promenad på stan så ofta jag kan.
  • Sara Lindhe, 31, Stockholm:– Det är klart man blir tröttare när det är så svart. Förutom att träna och umgås med vänner så försöker jag komma ut så mycket som möjligt mitt på dagen. Jag är ju föräldraledig så det är ju ganska enkelt för mig.
  • Cornelia Bäckström, 11, Östersund:– Jag blir tröttare när det är mörkt och tycker det ska vara mer lysen på stan. Man ska se till att ha mycket ljus tänt hemma också.Vera Holgén 11, Östersund:– På sommaren orkar jag vara vaken längre på kvällarna och det är roligare. Då har jag ju sommarlov också, i och för sig. Nu när det är mörkt blir jag trött och får lägga mig tidigare på kvällarna.
  • Anna Nilsson, 30, Östersund:– Det är tråkigt och tradigt, man får helt enkelt försöka lyfta veckorna och göra någonting roligt. Vi brukar hälsa på varandra och äta middag till exempel.Erika Andersson, 29, Östersund:– Tända ljus, och komma ihåg att blåsa ut dem! Man får ta hand om varandra och lyxa till det lite extra ibland, gå ut på krogen. November är misär.

November har varit rekordmörk med bara 12,3 soltimmar.

Hur har det påverkat dig?

Annons

Enkät: Håkan Luthman Foto: Henrik Flygare

Mer läsning

Annons