Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hundratals skogsarbetare tvingas lämna sina arbeten

/
  • Hundratals skogsarbetare har varslats om uppsägning bara i år. Och det är bara början.

Sedan årsskiftet har mellan 20–25 skogsentreprenörer tvingats varsla sina anställda. Fram till i dag handlar det om närmare hundra personer. Och det är inte slut ännu.

Annons

Krisen har nått de små skogsentreprenörerna med en–fem anställda. Av de totalt 200 företagen i Jämtland och Härjedalen tror skogs- och träfackets ombudsman Roger Johansson att fler än 50 företag kommer att tvingas varsla.

– Bara förra veckan var det sex–sju skogsföretag som varslade om uppsägning, säger Roger Johansson som är på väg till ytterligare en förhandling där fem anställda berörs.

– Det är inte slut än. Jag ska iväg på en i morgon och sedan en på onsdag. Det är i princip någon förhandling varje dag i och med att skogsbolagen svajar om vad de tänker sig göra framåt. De kommer med olika besked, att de inte ska köra under två veckor eller hela sommaren, men skogsentreprenörerna kan inte stå och vänta.

– De måste säga alltså säga upp personalen, de kan inte stå och betala ut lön som om inget har hänt.

Allt började med en uppsägning här och en där och sedan har det dragit iväg. De senaste veckorna har det alltså varit uppsägningsförhandlingar i snitt varje dag.

På företagen arbetar en–fem personer. Nu har det ramlat iväg så det börjar röra sig om hundra personer bara på skogsavtalet.

Anledningen är att skogsbruket har kört för fullt. Det började redan i höstas då slutade husfabrikerna leverera, då slutade kökstillverkarna som drog ner på spånskivesidan, men sågarna och skogen körde på som om inget hade hänt, enligt Roger Johansson.

LT har tidigare berättat om att flera skogsentreprenörer tvingades varsla på grund av dålig lönsamhet, några gick även i konkurs.

Men detta är något helt annat.

– Jag ser inget slut i dagsläget, säger Roger Johansson, entreprenörerna är jättenerviga och jag förstår dem. De har anställda och skulder på ett antal miljoner och de vet inte var de ska vända sig.

Han berättar att skogbolagen har en klausul inskrivna i sina överenskommelser. De säger att de ska köra ett visst antal kubik per år, då har de 80 procent på kontrakt. Men sedan finns det en klausul, längst ner i kontraktet, som säger att om de inte behöver något virke så får de inte köra något.

– Ett väldigt konstigt kontrakt, säger Roger Johansson. Jag sa till en entreprenör vilken idiot skriver på något sådant här? ”Jag har gjort det”, sa han.

Totalt finns det 200 små skogsentreprenörer i Jämtland och Härjedalen. På något vis drabbas alla av krisen mer eller mindre.

Två–fyra ombudsmän åker i dag runt varje vecka till dem som begärt förhandling.

– Att krisen kommit till skogen nu och beror på att de inte besinnat sig och dragit ner på avverkningstakten, menar Roger Johansson.

– Vi varnade för detta redan november/december att det kommer att ta tvärstopp om inget görs. Skogsbolagen kan inte vara dummare än jag, att de begripigt detta.

Många har bara skogsmaskinen och har inget annat att falla tillbaka på. De börjar äta upp sina egna pensionsinsättningar, tillför privata medel från gårdar och avverkar egen skog för att kunna sätta in pengar i företagen.

– Det är helt sjukt det blir bara konstgjord andning.

Annons