Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hovrätten sänker straffet för strypgrepp på 11-åring

En 59-årig man tog strypgrepp på en 11-årig pojke på en skolgård i Östersunds kommun. Mannen dömdes av tingsrätten men överklagade till hovrätten.

Annons

Upprinnelsen till händelsen på skolgården ska ha varit att pojken kommit mot mannen med ett bandymål höjt över huvudet och samtidigt förolämpat mannen.

59-åringen ska då ha knuffat undan bandymålet, tagit tag i pojken och kopplat ett strypgrepp med armen runt 11-åringens hals.

Mannen dömdes av tingsrätten till villkorlig dom och 50 timmars samhällstjänst.

Hovrätten går helt på tingsrättens linje i ansvarsfrågan. Rätten anser det styrkt med bland annat vittnesmål från en annan elev som bevittnat händelsen. På samma skäl som tingsrätten redovisat anser hovrätten att det styrkts att mannen misshandlat pojken genom att greppa runt dennes hals.

Bägge rättsinstanserna anser att mannens förklaring om att det skulle ha rört sig om en nödvärnssituation, framstår som om det vore en uppenbar efterhandskonstruktion.

Mannen får dock sitt straff mildrat av hovrätten som anser att domen kan stanna vid villkorlig dom och böter. Detta eftersom den 11-årige pojken inte fått några fysiska skador av misshandeln på skolgården.

Hovrätten anser det också oklart hur händelsen börjat samt att det inte kan uteslutas att pojken uttalat sig kränkande mot 59-åringen.

59-åringen döms av hovrätten för misshandel till villkorlig dom och 50 dagsböter.

Annons